Nieuwe NMBS-baas: Sophie “Poppeia” Dutordoir

ID/ photo agencyDe kogel is door de Wetstraat. Na maanden politiek getouwtrek is de 53-jarige Sophie Dutordoir benoemd tot nieuwe CEO van de NMBS. Dutordoir starte haar carrière in 1984 op het kabinet van premier Wilfried Martens en later van Wivina De Meester. Sindsdien draagt ze een CD&V etiket mee. In 1990 ging ze van start bij Electrabel waar ze doorgroeide tot CEO. In 2014 verraste ze vriend en vijand door haar job als CEO op te geven en een zelfstandige delicatessenzaak in Italiaanse producten te starten onder de naam Poppeia. Nu, 2,5 jaar later, keert ze dus terug naar het topmanagement. N-VA wou persé mee op de benoemingstrein van de NMBS springen. En dat gebeurde ook. Herman De Bode, ex-kabinetschef van Jan Jambon, wordt voorzitter van de infrastructuurgroep Infrabel. Nog afgelopen zomer greep De Bode naast een topjob bij de Antwerpse haven.



De meningen van God en klein Pierke laten me koud, zei Dutordoir vorig jaar in een gesprek met Knack. Ik begrijp dat sommigen het vreemd vinden als een topmanager besluit om een kleine zelfstandige te worden met een Italiaanse delicatessenzaak, maar voor mij telt enkel de mening van een paar mensen die me alles durven te zeggen. Die weten dat ik al als jong meisje van mijn eigen zaak droomde, en dat ik plannen niet eeuwig voor me uit schuif. Wat ik in mijn hoofd heb, daar maak ik werk van.”

Tijdens zijn eerste boekjaar haalde Poppeia een brutomarge van 88.211 euro en een netto winst van 22.154 euro. Als NMBS-CEO wordt haar jaarloon geplafonneerd op 290.000 euro. Dutordoir is ook nog bestuurder bij onder meer de bank BNP Paribas en bij het beursgenoteerde overheidsbedrijf bpost. Dat laatste mandaat gaat ze nu alvast opgeven. Nu Dutordoir CEO van de NMBS wordt, kan haar voorganger Jo Cornu zijn pensioen opnemen.