NIEUWKOMER: Ali Sezer en Jette Clean, eerste nieuwkomer van allochtone origine

Burak Selzer, CEO van Jette Clean en zoon van Ali Selzer. (Foto: Jette Clean)

De Brusselse ondernemer Ali Sezer heeft zijn bedrijf Jette Clean ondergebracht in de holding Takva. Die kreeg daarmee meteen een kapitaal mee van 63,7 miljoen euro. De nu 55-jarige Sezer startte als jonge twintiger zijn bedrijf op in 1992. Als schoonmaakbedrijf van kantoren en grote gebouwen maakte hij furore door zijn snelle omzetgroei. Voor het afgelopen boekjaar, per eind september 2023, was die omzet net geen 60 miljoen euro, goed voor een nettowinst van 5 miljoen euro. Ondertussen zijn ook zijn zonen Burak en Baybora actief in het bedrijf. Ali Sezer is meteen de eerste ondernemer met een allochtone achtergrond die ‘from scratch’ in onze lijst terecht komt.

Ali Sezer was met Jette Clean regelmatig terug te vinden in de lijstjes van snelst groeiende bedrijven. Tussen 1999, toen het schoonmaakbedrijf een omzet van 600.000 euro boekte, en in vijf jaar tijd is de omzet meer dan vertienvoudigd tot 6,9 miljoen euro in 2004. Nu, 20 jaar later, is die omzet opnieuw vertienvoudigd tot 60 miljoen euro, goed voor een cash flow van 7 miljoen euro. De waardering van de holding Takva bestaat uit een deel vastgoed en het bedrijf zelf. Dat laatste wordt daarbij gewaardeerd op 60 miljoen euro, één keer de omzet of 8,5 keer de cash flow.



In deze business is het essentieel om serieus te zijn en je afspraken na te komen,” legde Ali Sezer uit in 2005 wanneer hij gelauwerd werd als snelle groeier in Brussel. “We nemen veel klanten aan en verliezen er in de loop der jaren maar weinig. Ons succes is grotendeels te danken aan het vertrouwen dat onze klanten in de loop der jaren in ons hebben gesteld.” Jette Clean was op dat moment vooral actief in de kantoorsector in Brussel, Antwerpen, Eigenbrakel, Namen, Nijvel en Merksem. Het bedrijf had toen 300 mensen in dienst, waarvan 60% vrouwen. Die groei kwam er niet altijd zonder horten of stoten. In 2002 opende het gerecht een onderzoek naar Sezer wanneer bleek dat die zijn hoge winstcijfers probeerde weg te werken met overfacturatie. Dat dossier werd achteraf geregeld met de fiscus.

Op vandaag hebben we de structuur van een groot bedrijf met behoud van de familiegeest,” aldus Burak Sezer die in 2013 samen met zijn broer Baybora tot het familiebedrijf toetrad. “Dit is erg belangrijk voor onze klanten, omdat ze weten dat we altijd beschikbaar zijn en snel kunnen reageren om hun problemen op te lossen.” In 30 jaar tijd heeft Jette Clean zijn activiteiten uitgebreid over het hele land. Het is actief in kantoren, winkelcentra, industrie, stations, luchthavens en openbare instellingen. Bovendien heeft het zijn dienstenaanbod aanzienlijk uitgebreid. We bieden alles wat te maken heeft met zachte faciliteiten,” vervolgt Burak Sezer. Deze omvatten schoonmaak, klusjesmannen, receptie, operationeel beheer van de contracten van onze klanten, evenals catering en beveiliging, geleverd via kaderpartners. De diensten worden op maat gemaakt voor elke klant. Jett Clean heeft nu om en bij 1.700 mensen op de werkvloer.