NIEUWKOMER: Bart Van Acker en Quality for You

Bart Van Acker (Foto: QbD)

Het gaat razendsnel voor de 42-jarige Antwerpse bio-ingenieur Bart Van Acker en zijn echtgenote Elly De Bruyn. Samen hebben ze de stichting administratiekantoor Quality for You opgericht. Die moet waken over het patrimonium dat Van Acker opbouwt met zijn consultancybedrijf QbD, of voluit Quality by Design. Met dat bedrijf, specialist in advies in de sector lifesciences, realiseerde Van Acker acht overnames en verdrievoudigde hij zijn omzet tot 55 miljoen euro. Eind vorig jaar stroomlijnde hij die overnames in de creatie van de nieuwe vennootschap QbD Growth. Tegen 2025 wil hij 1.500 mensen in dienst hebben. Nu zijn dat er nog 500. QbD Growth kreeg een kapitaal mee van 96 miljoen euro. Dat is meteen ook het vermogen waarmee Van Acker, Ackie voor de jeugdvrienden, in onze ranglijst komt, goed voor de 233ste plaats.

Bart Van Acker omschrijft zijn groep QbD als het ‘McKinsey van de lifesciences’. Hij ging van start in 2011, voortbouwend op zijn opleiding als bio- ingenieur met specialisatie in gen- en celtherapie. In die beginjaren bouwde hij mee aan Passwerk, een organisatie die IT-diensten aanbiedt en alleen werkt met mensen met autismespectrumstoornis. Met QbD nam Van Acker onder meer een belang in het Leuvense Antleron, dat nieuwe 3D-printingmethodes ontwikkelt voor celtherapie. QbD stond ook mee aan de wieg van Persomed, dat zoekt naar gepersonaliseerde kankerbehandelingen. Volgens de ingenieur hebben bedrijven nood aan gespecialiseerd advies. Lifesciences worden steeds complexer. De wetenschap wordt complexer, net als de productietechnologie en de regelgeving.QbD heeft experten in regelgeving, geeft advies voor het samenstellen van dossiers om goedkeuring te krijgen van de farmawaakhonden, voor het opzetten en coördineren van klinische studies, voor het installeren van kwaliteitssystemen. Het bedrijf werkt ook met twee eigen softwarebedrijven voor het digitaliseren van processen, met een team in India en een groeiend team in Oekraïne. De jongste overnames zijn het Belgische Turnstone, gespecialiseerd in strategische communicatie en marketing voor farma- en biotechbedrijven, en het Oostenrijkse Michor Consulting, dat zich onder meer toelegt op Chinese regelgeving. Volgens Bart Van Acker staan er 30 bedrijven als overname target op zijn radar. Dit jaar verwacht hij nog deals te sluiten in Italië, Spanje en het VK.

QbD is uitgegroeid tot nummer vier in Europa. Alle overnames en groei werden gefinancierd met eigen middelen, aangevuld met bankfinanciering. Om te groeien in de Verenigde Staten rekent de ingenieur op de financiële steun van een externe partner. Zelf schat hij de waarde van zijn bedrijf op 150 miljoen euro of meer.