
Eind vorig jaar werd de 36-jarige Romain Dufrasne de nieuwe CEO van Ecosteryl uit Bergen. Dat bedrijf is een succesvolle overlever van de Waalse staalindustrie. In 1947 ging Raoul Dufrasne van start met een atelier waar metalen machines werden gemaakt voor de staalindustrie. In 2000 vormde zijn zoon Philippe het bedrijf om tot een specialist in medische desinfectie door microgolf technieken. Nu is de derde generatie aan zet. Met naast Romain zijn broer Olivier die als voorzitter verantwoordelijk is voor de internationale expansie. Ecosteryl bouwt machines die per uur tot 500 kilogram met microgolf technologie medisch afval kunnen recycleren en noemt zich ter zake wereldleider. Ondertussen staan er machines van het bedrijf in 60 verschillende landen. In 2023 nam BNP Paribas samen met de Waalse overheid 10 % van het kapitaal op. Ecosteryl zou daarbij gewaardeerd zijn op meer dan 100 miljoen euro. De familie Dufrasne diversifieerde ondertussen al door de aankoop van twee kastelen in de provincie Luik die ze als horecabedrijven uitbaat. Ze komt onze ranglijst binnen met een vermogen van 75 miljoen euro.
De ambities van de familie Dufrasne zijn niet gering. De participatie van BNP Paribas heeft tot doel de ontwikkeling van de wereldleider in de verwerking en recyclage van ziekenhuisafval te begeleiden en te versnellen. Tot het klantenbestand van Ecosteryl behoren grote internationale instellingen, zoals de Verenigde Naties, de Wereldgezondheidsorganisatie en de Wereldbank. Maar ook belangrijke milieubedrijven gespecialiseerd in afvalbeheer zijn klant. Met meer dan 300 installaties in 60 landen realiseert Ecosteryl met 45 werknemers een omzetcijfer van 30 miljoen euro per jaar. In 2023 was een omzet van 22 miljoen euro goed voor een nettowinst van 6 miljoen euro. Daarmee is Ecosteryl een succesvol industrieel bedrijf dat zich richt naar een specifieke niche.
Ondertussen werd de familie Dufrasne ook eigenaar van de kasteeldomeinen ‘château de Harzé’ en ‘chateau du Sart’. Beiden zijn ondergebracht in ‘Immobilière du Sart’ en werden overgekocht van de provincie Luik. Voor het eerste werd in 2023 2 miljoen euro betaald. Beide worden geëxploiteerd als horeca bedrijven.