Nieuwkomer èn exclusief voor de Rijkste Belgen: Frank Monstrey

Frank Monstrey
Frank Monstrey

Nostrum Oil & Gas is er nog niet in geslaagd junior-olieontginner Thetys Petroleum binnen te halen. Het bod van Nostrum Oil & Gas op Thetys werd deze week te laag bevonden door één van de grote aandeelhouders van Thetys. Thetys kwam onder financiële druk te staan als gevolg van de aanhoudende lage olieprijs. Nostrum Oil & Gas is een onafhankelijke oliewinner die in Kazachstan een eigen olieveld exploiteert.

Ja, allemaal goed en wel, denkt u nu, maar wat heeft dat met de Rijkste Belgen te maken? Wel, de grootste aandeelhouder van Nostrum Oil & Gas is de van Oostende afkomstige Frank Monstrey samen met zijn echtgenote Petra Noe. Beiden zijn goed voor een vermogen van 68 miljoen euro. En beiden zijn zo goed als volledig onbekend in eigen land. Als u Dallas zoekt in West-Vlaanderen, dan zit u goed. U leest hun verhaal hier.

Frank Monstrey is geboren en getogen in de Oostendse regio. Hij studeerde bedrijfseconomie aan de KU Leuven en trok daarna één jaar naar het buitenland met het Prins Albert-Fonds. Met die ervaring vestigde hij zich voor de toenmalige Generale Bank in het Turkse Istanbul. Hij deed er aan projectfinanciering voor Turkije en Centraal Azië en leerde de olie- en gassector kennen.In 2004 kocht Monstrey een klein olie- en gasbedrijf in Uralsk, in het noordwesten van Kazachstan dicht bij de Russische grens. Naar eigen zeggen kocht hij het bedrijf in een vlaag van verbijstering. Het bedrijfje produceerde amper 800 vaten olie per dag en had een beperkte reserve van 28 miljoen vaten. De olie werd opgepompt en via spoor, pijpleidingen en deels de Zwarte Zee naar Europa gebracht. Kazachstan ligt immers ver weg. En dan brak de ondernemer in Monstrey los. Nostrum werd geboren. Tussen 2004 en 2011 zette Frank Monstrey een ambitieus investeringsplan op. Via kapitaalverhogingen en obligaties haalde hij 1,2 miljard dollar op. Nostrum kreeg een beursnotering op de London Stock Exchange.

Vandaag pompt Nostrum 46.000 vaten per dag op en ondertussen is er een reserve van bijna 600 miljoen vaten. De reserves zijn het activa van de onderneming want het laat toe op langere termijn te produceren. Het is de ambitie om de productie tegen eind 2016 te verdubbelen tot 100.000 vaten per dag. Daarvoor is nog eens eenzelfde ambitieuze investering nodig. Olie en gas is inderdaad een kapitaalintensieve business en daar maakt Monstrey met zijn bankervaring het verschil. Vandaag draait Nostrum een omzet van 781 miljoen dollar.
Frank Monstrey controleert via de Nederlandse holding Claremont 27 procent van Nostrum. Het bedrijf is nu één van de 250 Footsie-aandelen met kantoren in Brussel, Amsterdam en Londen waar alle expertise over olie- en gasontwinning zit. Het bedrijf is gegroeid van 50 mensen naar 1.200 medewerkers.

Frank Monstrey pendelt nu tussen Europa en Centraal-Azië als voorzitter en mede-eigenaar van een middelgroot beursgenoteerd oliebedrijf. Tijdens een bezoek van een Voka-delegatie aan Kazachstan wordt hem gevraagd naar de sleutel van zijn succes is. “Ik heb het geluk gehad de juiste mensen te ontmoeten op het juiste moment met de juiste expertise, zegt Monstrey. Maar ik heb die mensen wel moeten overhalen om met mij dit project te beginnen. Ik heb veel geluisterd en veel geleerd van anderen want over olie wist ik niet zoveel. Daarom moet je ook partnerships uitbouwen en investeren in netwerken. Zelf moet je focussen op wat je het best kan.”

Nostrum is een ware cash cow. Zelfs in een relatief zwak jaar zoals 2014, met een lage olieprijs, haalt het bedrijf een netto winst van 146 miljoen dollar tegenover 213 miljoen in 2013. Nostrum voert een sterk dividendbeleid waarbij minsten 20 % van de winst wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. De voorbije vier jaar cumuleerde het echtpaar Monstrey-Noe op die manier brutto 65 miljoen dollar aan dividenden. Een deel van die middelen heeft Monstrey opnieuw geïnvesteerd in vastgoed in België en Nederland. Eén van zijn vastgoedmaatschappijen luistert naar de naam Oostendse Investerings Vennootschap. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.