NIEUWKOMER: Gynaecoloog Ernest Loumaye en de tuinen van Annevoie

Dokter Ernest Loumaye werd geboren in 1952 in Tienen. Hij bouwde als gynaecoloog een opmerkelijke carrière uit in de farmaceutische industrie. Hij deed dat vanuit Zwitserland en bleef al die tijd onder de Belgische radar. Loumaye speelde in op een nieuwe maatschappelijke trend: vrouwen worden op steeds latere leeftijd zwanger. Dat leidt tot meer complicaties tijdens de zwangerschap, meer vroegtijdige bevallingen en meer infecties. In 2006 richt Loumaye het Zwitserse bedrijf PremLeg op dat zich toelegt op de bestrijding van fibroids, goedaardige tumoren die bij 20 % van de vrouwen optreden tijdens de zwangerschap. PremLeg wordt gefinancierd door risicokapitaalbedrijven. In 2010 wordt het bedrijf verkocht voor 334 miljoen euro. Ondertussen is Loumaye al weer actief met het bedrijf ObsEva dat begin dit jaar een beursnotering kreeg op Nasdaq.Ernest Loumaye kwam deze week nadrukkelijk in beeld als de nieuwe eigenaar van de tuinen van Annevoie. Deze watertuinen, gesitueerd langs de Maas halfweg tussen Namen en Dinant, vormen een belangrijk onderdeel van het Waalse erfgoed en zijn uniek in hun soort in Europa. Ondanks al die kwaliteiten verging het de tuinen de voorbije jaren niet goed. In 1999 kwamen ze in handen van de Brusselse ondernemer Stéphan Jourdain. Die verkocht ze in 2004 aan het Waals Gewest in ruil voor een langdurige huur van 99 jaar. Bedoeling was dat de verkoopsom zou geherinvesteerd worden in het domein maar daarover bestaan grote vraagtekens.

Jourdain kwam in duistere juridische dossiers terecht. Eind vorig jaar werd hij door het parket rechtstreeks gedagvaard, dus zonder tussenkomst van een onderzoeksrechter. Het openbaar ministerie eist 20 miljoen euro schadevergoeding voor financieel gesjoemel van Jourdain in al zijn vennootschappen en vzw’s. Jourdain ontkent daarbij elke schuld. Het zette hem blijkbaar wel aan om de verkoop van de tuinen van Annevoie te versnellen.

Ernest Loumaye zou meer dan 3 miljoen euro hebben betaald voor het domein. Hij bracht het geheel onder in een nieuwe stichting die hij oprichtte samen met zijn echtgenote. Het is de bedoeling dat het domein terug in zijn eer wordt hersteld. Het kasteel op het domein zal worden gerestaureerd. Loumaye gaat met zijn gezin zelf in het kasteel wonen dat uit de 18de eeuw dateert. De gynaecoloog heeft een uitgesproken fascinatie voor cultureel erfgoed en is nu al actief in deze sector in Zwitserland en Frankrijk. Hij komt in onze ranglijst binnen met 64 miljoen euro. U leest hier zijn verhaal.