Nieuwkomer: de havenfamilie Verbeke

verbekeEen lezer wijst ons er op dat de naam van de familie Verbeke ontbreekt in onze ranglijst. En hij heeft gelijk. In 2010 verkocht Marnix Verbeke zijn familiebedrijf Verbeke Bunkering aan de Griekse groep Aegean Marine Petroleum. De familie boekte daarop een meerwaarde van 33 miljoen euro. Op het moment van de verkoop is Verbeke in de Belgische havens onbetwistbaar nummer één in bunkering, de levering van brandstoffen aan grote schepen, onder meer cruiseboten, containerschepen en bulkcarriers, via binnenschepen.



Het marktaandeel van Verbeke Bunkering in de havens van Antwerpen, Zeebrugge, Gent en Oostende bedraagt op dat moment ongeveer 45 procent. Verbeke Bunkering heeft een vloot van 18 bunkerschepen (9 in eigendom, 9 gecharterd) en levert per jaar 3,5 miljoen ton scheepsfuel. Het bedrijf is ook actief in Rotterdam, Amsterdam, Vlissingen en Terneuzen en is daarmee een van de grootste bunkerbedrijven in West-Europa.

Momenteel is de familie Verbeke nog actief in de Antwerpse haven, onder meer met de verhuur van het ponton CS1 en met een aantal binnenschepen. De familie komt onze ranglijst binnen met een vermogen van 42 miljoen euro. U leest hier hun verhaal.