NIEUWKOMER – Jean-Claude Gathon en Soco, verkoper van tweedehands wagens

Jean-Claude Gathon, hier in een videopromo van Business for Charleroi.

Jean-Claude Gathon is met zijn groep Soco één van de belangrijkste spelers op de markt van tweedehands personenwagens in Franstalig België. In Fleurus en Courcelles beschikt hij over werkplaatsen voor reconditionering van wagens. In 8 vestigingen verkoopt hij tweedehands wagens die tot vijf jaar oud zijn en nieuwe wagens die afkomstig zijn van overstocks in Europa, samen goed voor een omzet van 154 miljoen euro. Recent repatrieerde hij zijn Luxemburgse holding ‘Larochette International’ naar Fleurus. De belangrijkste dochter van die holding is het bedrijf Mondial Immo. Dat overkoepelt naast het autobedrijf Soco ook het vastgoed van de familie Gathon. Het gaat dan onder meer om appartementen in Marbella, Tenerife en Middelkerke. De familie Gathon komt onze ranglijst binnen met een vermogen van 29 miljoen euro. U leest hier hun verhaal.

In zijn sector is Soco een bedrijf in beweging. De groep heeft twee revisiecentra, 8 verkoopvestigingen en 16 servicepunten, waarvan de meeste in samenwerking met Auto 5 worden beheerd. Het heeft ook een eigen vloot vrachtwagens. Hoewel de wortels van de groep stevig verankerd zijn in de regio Charleroi, strekt de groep zich nu uit van Verviers tot Bergen over Brussel. Soco hanteert daarbij vaste kosten die lager zijn dan die van dealers van nieuwe auto’s, die dure etalages moeten financieren, terwijl tweedehands merken minder uitgeven aan hun showrooms en ook in parkeergarages tentoonstellen.In 2014 opende Soco zijn eerste reconditioneringscentrum in Courcelles. Daar worden voertuigen tot 5 jaar oud en met minder dan 100.000 km op de teller in nieuwstaat gebracht. In januari 2021 werd een tweede reconditionerings- en opslagcentrum geopend, deze keer in Fleurus. Soco koos er voor een uitgestrekte site die het mogelijk maakt om op zijn eigen tempo door te groeien. In Courcelles en Fleurus voert Soco ‘smart repair’ uit met onder meer snelle reparaties van kleine carrosserieschade. Na behandeling biedt de groep een garantie op de wagens van 7 jaar.

De balans van Soco over 2022 toont 31 miljoen euro aan voorraden, wagens dus. De omzet bedroeg 154 miljoen euro, goed voor een bedrijfswinst van 7 miljoen euro en een netto winst van 4,7 miljoen euro. Er werken om en bij 130 mensen voor het bedrijf.