NIEUWKOMER – Jeroen Nys en doe-het-zelver Varo

Jeroen Nys (Foto: LinkedIn)

De Antwerpse ondernemer Jeroen Nys heeft de private stichting Var Invest opgericht. Die stichting moet de aandelen aanhouden die Nys controleert in de nieuwe Landia Holding. Die overkoepelt op haar beurt het bedrijf Varo, een Antwerpse distributeur van tuingereedschap en doe-het-zelfmateriaal. Nys verkocht 44 % van Varo aan de durfinvesteerder Indufin Investment Fund. Zelf behoudt hij 47 % van de groep. 9 % zit bij het management. Landia Holding werd gekapitaliseerd op 23,9 miljoen euro door Indufin. Die laatste werd opgericht door de familie Van Waeyenberghe die 50 miljoen kapitaal ter beschikking stelde. In tweede orde bracht de verzekeraar Mark Leysen 35 miljoen aan in Indufin. Jeroen Nys komt onze ranglijst binnen met een vermogen van 30 miljoen euro.

Varo verkoopt elektrisch gereedschap, tuingereedschap, handwerktuigen en accessoires onder de eigen merken Varo, Powerplus en Kreator. Daarnaast produceert het bedrijf het gereedschap onder het huismerk of private label van distributeurs waaronder Aldi. De 52-jarige CEO Jeroen Nys bouwde Varo uit van een lokale distributeur van gereedschap tot een distributeur van eigen merken die aanwezig is in vier Europese landen. Varo probeert in elk land via een exclusieve partner te werken. In België is de tuin- en doe-het-zelfketen Hubo die partner. In het buitenland is Aldi een van de bevoorrechte partners. Private label vertegenwoordigt ongeveer 22 procent van de groepsomzet. Die omzet overstijgt de 100 miljoen euro, goed voor een operationele cashflow van 11 miljoen euro.



Samen met zijn stiefvader en rallyrijder Guy Moerenhout bouwt Nys ook het Abarth Works Museum in Lier uit. Dat moet onderdak bieden aan meer dan driehonderd antieke raceauto’s. Een halve eeuw geleden begon autoliefhebber en rallypiloot Guy Moerenhout oude racewagens te verzamelen die een link hebben met de legendarische Italiaanse autobouwer Carlo Abarth. In 2007 bracht Moerenhout zijn wagenpark over naar het vroegere bedrijfsgebouw van Varo in Lier. Nog eens acht jaar later opende het Abarth Works Museum officieel de deuren. Nu wordt gewerkt aan een nieuwbouw voor het museum. “Samen met mijn stiefvader Guy heb ik een vennootschap opgericht waarin we de hele collectie hebben ondergebracht”, zei Jeroen Nys daarover. “Het is niet zo dat ik zelf een enorme passie heb voor in die wagens, maar ik wil het museum wel graag helpen in stand houden en uitbouwen.” In de plannen is ook een ruimere werkplaats voorzien voor het onderhoud van de wagens, waarvan tachtig procent overigens nog perfect werkt. Wanneer alles naar wens verloopt, zal Abarth Works in het voorjaar van 2023 zijn intrek nemen in de nieuwbouw.

Bekijk hier het huidige, veel te kleine, Abarth Works Museum