OCMW zet uniek Ukkels domein te koop

Latour de FreinsOp zoek naar een exclusieve vastgoedinvestering? Dan moet u terecht bij het Brusselse OCMW. Die stelt immers het domein Latour de Freins in Ukkel te koop. Het domein de Latour de Freins omvat een bebost park van 62.800m² waarin zich een kasteel bevindt uit de 19de eeuw, volledig gerenoveerd met zijn statige toegangsdreef en zijn groot buitenparkeerterrein, een meesterwoning samengesteld uit een 3 kamers villa, als bijgebouwen zijn er ook nog de oude stallen, een boomgaard en een tenniscourt. Het kasteel dat in 1890 opgericht werd in Vlaamse neorenaissance stijl, werd volledig gerenoveerd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat het de bestemming gegeven heeft van  “Conference & Business Center”.



Het bosrijke terrein, dat nu beschermd natuurgebied is, behoorde ooit toe aan Charles de Latour de Freins. Die schonk het eind negentiende eeuw aan de Algemene Raad voor de Godshuizen van Brussel, de voorloper van het OCMW. Het gebouw kende daarna een aantal bestemmingen. Eerst was het een hersteloord voor zieken, later een hospitaal werd voor zieke bejaarden. In de jaren ’90 van de vorige eeuw werd het verhuurd aan de ambassade van Tsjecho-Slowakije. In 2001 nam de visionaire, enigszins megalomane ondernemer Walter De Brouwer zijn intrek op het domein. Hij vestigde er Starlab, zijn futuristisch researchcentrum waar wetenschappers van over de hele wereld onderzoek deden. Maar het sciencefictionsprookje duurde niet lang. Na zes maanden ging het bedrijf over de kop. Later werd het gehuurd door het Brussel gewest.

Latour de Freins 2Blogger Thierry Debels tikte nu een Europese aanbesteding op de kop waarin het OCMW het domein te koop stelt. Op de website Brudomo van het Brusselse OCMW is het goed ook te zien. “Het volledige eigendom is vrij van iedere bewoning en kan onmiddellijk bruikbaar zijn.” zo is er te lezen. Toch kan u beter eerst eens gaan kijken. Naar verluidt zijn er een aantal herstellingswerken die liggen te wachten.