Oleg Barin: de toekomst van het Waalse staal

Oleg Barin
Oleg Barin

De groep NLMK Belgium Holdings of voluit Novolipetsk Steel heeft 123 miljoen euro verliezen weggeboekt via een kapitaalverhoging. NLMK beschikt nu nog over 450 miljoen euro kapitaal. Veel geld dus en dat geld wordt beheerd door de Russische oligarch Oleg Barin. NLMK Belgium Holdings overkoepelt alle Europese staalsites van de Russische groep met uitzondeirng van één fabriek in Denemarken. En meteen ook de Waalse staalbedrijven van La Louvière en Clabecq. En Oleg Barin gelooft in België. Hij bouwt in Brussel zijn Europese hoofdzetel uit.



De 42-jarige Rus staat aan het hoofd van een groep die in Europa jaarlijks 16 miljoen ton staal verwerkt. Tegen 2020 moet dat 20 miljoen ton zijn. Ter vergelijking, China exporteert jaarlijks wereldwijd 100 miljoen ton staal. Om in die omgeving te overleven, moet je efficiënt zijn. En dat is wat Barin heeft gedaan met de Waalse staalsites: gesaneerd en efficiënt gemaakt. En dat zonder veel verzet van de beruchte Waalse staalvakbonden. “De vakbonden vertrouwen ons.” zo zegt Barin aan het blad Tendances in zijn eerste Belgische interview. En zo verdwenen in La Louvière 1.000 van de 1.500 arbeidsplaatsen. Maar de resterende tewerkstelling wordt verankerd met nieuwe investeringen van 100 miljoen euro in La Louvière en 130 miljoen euro in Clabecq. Het Waals gewest controleert 49 % van de Belgische fabrieken.

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn voor Barin. Hij moet nog een stevig robbertje uitvechten met de Europese Commissie. Die besliste de invoer van Russisch staal in Europa te belasten met een dumpingheffing van 36 % terwijl de Chinezen slechts 16 % betalen. “Slecht voor het vertrouwen.” zegt Barin die de heffingen op alle mogelijke manieren aanvecht.