NIEUW – Omzetgroei en winstval voor familie De Clerck en Beaulieu

Francis De Clerck

De groep Beaulieu International Group (BIG) zag zijn omzet vorig jaar aantrekken van 1.624 naar 1.824 miljoen euro. De vrije cash flow viel echter terug van 292 naar 248 miljoen euro terwijl de netto winst daalde van 119 naar 99 miljoen euro. Eén van de oorzaken daarvan is de ongunstige evolutie van de wisselkoers van de euro met de dollar. Die zorgt voor 28 miljoen omrekeningsverschillen. BIG is in handen van Francis en Luc De Clerck, zonen van wijlen Roger De Clerck, en hun schoonbroer Stefaan Colle.



BIG noemt zich Europees marktleider in vloerbedekking (tapijt, naaldvilt, kunstgras, vinyl, vinylplanken, laminaat, parket, wandpanelen en matten). Een tweede business unit polymeren produceert polypropyleenkorrels voor tal van toepassingen. De derde business unit, ‘engineered products’, omvat de activiteiten rond vezels, garens, technisch textiel en technische platen. De groep stelt momenteel 4.553 mensen te werk in 25 productievestigingen, 14 verkoopkantoren en distributiecentra verspreid over 14 landen.

In vloerbedekking was er in 2017 wel groei maar de marges stonden onder druk, voornamelijk als gevolg van de ongunstige wisselkoers van de dollar en het Britse pond. Ook de polymeerproductie kon groeien, onder meer omdat in 2016 een deel van de productie dicht ging voor onderhoud. In 2016 lagen de marges wel hoger dan vorig jaar. Nog in 2017 opende groep een bijkomend filiaal in Polen.