Onderzoek naar smeergeld in Kazachgate

Dirk Van der Maelen (Foto: SP.a)

Volgens de Franstalige openbare omroep RTBf heeft een geldkoerier genaamd Eric L. op vraag van de advocaat van Patokh Chodiev 5 miljoen euro cash vanuit Zwitserland naar Frankrijk gebracht. Een deel van dat geld is via een Brusselse advocatenkantoor opgedeeld in verschillende enveloppes en naar hun bestemming in België gebracht. Smeergeld, zo vermoedt het Franse gerecht. SP.a kamerlid en voorzitter van de onderzoekscommissie Kazachgate Dirk Van der Maelen wil dat een Belgische onderzoeksrechter het onderzoek verder zet. We moeten het spoor van het geld volgen, aldus Van der Maelen.



Eric L. is een ex-militair die overstapte naar de veiligheidsindustrie. Hij werd als koerier aangesproken door Catherine Degoul, de Franse advocate van Patokh Chodiev. Die laatste drong er bij gewezen Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) op aan om het ontwerp van afkoopwet versneld door het parlement te jagen. Op die manier wou Chodiev via de wet ontsnappen aan een witwasproces. De Decker benaderde effectief een aantal politici in dat verband. Patokh Chodiev liet zich ondertussen versneld de Belgische nationaliteit aanmeten.

Van der Maelen wijst er op dat het onderzoek nu wordt gevoerd door het parket dat ultiem onder de uitvoerende macht valt. Het dossier van Chodiev eindigde in een minnelijke schikking die werd afgesloten tussen de Kazachse miljardair en de Brusselse procureur-generaal en advocaat-generaal. Die sloten de schikking terwijl de wet nog niet definitief was goedgekeurd en het parlement nog wachtte op een advies van de Raad van State. Volgens Van der Maelen kan enkel een volledig onafhankelijke onderzoeksrechter hier klaarheid brengen. De parlementaire onderzoekscommissie die Van der Maelen voorzit wil volgende week alvast starten met een onderzoek naar de procedure waarmee Chodiev de Belgische nationaliteit verwierf. Ook daar zouden aanwijzingen zijn van onregelmatigheden.