Onrust in BV-land: Jacques Vermeire verdiende meer dan Marijn De Valck

Onrust in BV-land. Oorzaak? Een boude statement van acteur Marijn De Valck in Dag Allemaal. “Laat dat duidelijk zijn: in de contracten zal duidelijk moeten staan dat iedereen exact even veel betaald wordt. Wat dat betreft eis ik volledige transparantie.” De Valck verwijst daarmee naar een eis die hij stelt wanneer er een nieuwe serie van de populaire TV-soap ‘De Kampioenen’ zou worden opgenomen. De Valck verwijst daarbij naar de begindagen van de serie wanneer Vermeire er blijkbaar in slaagde een betere gage te bedingen dan zijn collega’s. Jacques Vermeire zelf ontkent. Maar met een vermogen van 2 miljoen euro is de kleine garagist DDT van ‘FC De Kampioenen’ wellicht rijker dan de grote worstenproducent Balthasar Boma.



Wanneer er opnieuw werk wordt gemaakt van ‘FC De Kampioenen’, dan zullen er duidelijke afspraken gemaakt moeten worden, want Devalck herinnert zich nog goed hoe de VRT de acteurs in de begindagen van de reeks behandelde. “Ze zijn toen gewoon niet correct geweest met ons. We werden verplicht om met contracten te werken waarin we aangaven afstand te doen van onze rechten. Met andere woorden, we verdienden geen cent extra door de immense populariteit. Da’s eigenlijk verboden. Maar de acteurs die er destijds over klaagden, werden meteen uit de reeks gezet. Ah ja, er stonden er genoeg in de gang te wachten die wél onder die voorwaarden wilden werken.” Enkel Jacques Vermeire kon zijn populariteit als garagehouder DDT wel verzilveren, zo zou hij extra betaald worden als de VRT de reeks opnieuw zou uitzenden. Een beslissing die nu bekeken zeer verstandig was. ‘FC De Kampioenen’ moet zowat de meest herhaalde serie van de openbare omroep zijn.

In het TV-programma “Wat een dag” kreeg Vermeire nu de vraag voor de voeten gegooid of hij effectief meer dan de andere acteurs verdient bij ‘F.C. De Kampioenen’. “Nee, ik verdiende zelfs minder”, ontkende de komiek. “Want zij hebben rechten die ik zelfs niets heb.” En bij de film liggen de kaarten zelfs helemaal anders, voegt hij er nog fijntjes aan toe: “Bij de film verdienen alle acteurs evenveel, ongeacht hoeveel werkdagen ze hebben. Zo is Marijn De Valck op dit moment trouwens de best betaalde acteur in België, maar hij beseft het zelf nog niet.”