Oorlog in Oekraïne kost echtpaar Vancraen om en bij 370 miljoen dollar

Wilfried Vancraen (links) ontvangt koning Filip in Leuven (Foto uit 2020) (Belga Images)

Het echtpaar Wilfried Vancraen en Hilde Ingelaere zag hun vermogen sedert de Russische inval in Oekraïne dalen van 650 naar 275 miljoen dollar. Die val loopt gelijk met de koersevolutie van hun Leuvens 3D bedrijf Materialise. Dat bedrijf beschikt over een fabriek in Oekraïne met 400 werknemers. Met een positieve cash flow van 25 miljoen euro werd in 2022 wel een verlies geïncasseerd van 2,15 miljoen euro. Het voorbije jaar daalde de koers van Materialise op de Nasdaq beurs van 20 naar 9 dollar. Voor dit jaar belooft het bedrijf beterschap. Mits de inflatie niet terug op hol slaat.

Niet alleen de directe gevolgen van de oorlog hadden een impact, dat was ook zo voor de indirecte gevolgen. Het gaat dan om stijgende arbeids-, energie- en grondstoffenkosten. In die context koos het bedrijf voor meer omzet ten koste van winst op korte termijn. Die omzet klom over het hele jaar met 13 procent tot 232 miljoen euro, maar in het vierde kwartaal bleef de groei steken op 10 procent. Materialise verwacht dit jaar opnieuw groei in haar twee belangrijkste afdelingen.



Voor heel 2023 wordt gemikt op een omzet tussen 255 en 260 miljoen, een groei van 10 tot 12 procent. De sterkste groei moet komen van de afdeling medische toepassingen. Die moet haar omzet boven de 100 miljoen euro trekken, onder meer dankzij de ingebruikname van een nieuwe productielijn voor implantaten in de VS. De afdeling Manufacturing, productie van prototypes en onderdelen, investeerde dan weer in een nieuwe vestiging voor haar Duitse dochter ACTech, waardoor de productiecapaciteit van dat bedrijf zal verdubbelen.