Open VLD’er Jean Luc Van Raes laat OCMW-voorzitterschap vallen

Het Samusocial schandaal ontwikkelt zich als een vuurtornado doorheen de Brusselse politiek. Nu neemt Open VLD politicus Jean Luc Van Raes ontslag als voorzitter van het OCMW van Ukkel. Blijkt dat die functie onverenigbaar is met een ander mandaat van Van Raes, dat van ondervoorziter van de Brusselse Investeringsmaatschappij GIMB. In een reactie zegt Van Raes dat hij niet op de hoogte was van dat cumulverbod. Volgens de omroep RTL verdiende Van Raes met de cumul 319.000 euro per jaar of gemiddeld 26.580 euro per maand.



Vanraes, advocaat van beroep, zetelde van 2000 tot 2009 en van 2011 tot 2013 in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement, waar hij van 2004 tot 2009 fractieleider voor zijn partij was. Van 2000 tot 2009 was hij voorzitter van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). In juli 2009 volgde hij Brussels Minister voor Financiën en Begroting, Guy Vanhengel op (Open Vld), die een ministerpost opnam in de federale regering. Van Raes werd lid van de Regering-Picqué IV. In 2013 stopte hij als parlementslid om ondervoorzitter te worden van de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Brussel (GIMB). Maar hij stopte dus niet als voorzitter van het OCMW

Volgens Van Raes valt hem niets te verwijten omdat hij theoretisch ook personeelslid is van de GIMB. Met het vertrek van Van Raes is de gemeente Ukkel quasi onthoofd. Gisteren maakte burgemeester Armand De Decker (MR) al zijn ontslag bekend vanwege zijn vermeende rol in Kazachgate.