OPINIE – CORONA – Snit en naad op niet algemene maat

Een Singer?jawel

jawel jawel jawel ik zeg het u een Singer

versta-je geen nederlands mijnheer

Circulez

              Bitte auf Garderobe selbst zu achten

ik wil een naaimasjien

iedereen heeft recht op een naaimasjien

ik wil een Singer

iedereen een Singer

De opmerkelijke Vlaamse dichter Paul Van Ostayen wist het al aan het begin van de vorige eeuw: Singer naaimachines zijn de beste!

En inderdaad. Singer is nog steeds marktleider in ons land wanneer het gaat om de verkoop van naaimachines. Gemiddeld verkopen ze per jaar 25.000 nieuwe machines. Wanneer die pakweg 10 jaar draaien zonder problemen, levert dat een geïnstalleerd particulier naaimachinepark op van 250.000 stuks. Plus de rest van de markt komen we op geschat 400.000 operationele naaimachines in private woningen. En er zijn in totaal 5 miljoen Belgische gezinnen.

De federale regering bestelde 20 miljoen mondfilters voor particuliere gezinnen. Dat betekent dat elke naaimachine gemiddeld 50 mondmaskers moet in elkaar zetten. En daarvoor ook de stof vinden. Vraag is dan hoe die maskers terecht komen bij de gezinnen die geen naaimachine hebben. En hoe die dan allemaal een filter gaan krijgen om in die maskers te steken. En wie zal die 400.000 machine eigenaars vergoeden voor het textiel dat ze gebruiken?

Minister van Justitie Koen Geens is nu benoemd tot minister van mondmaskers, een taak die eerst was weggelegd voor de liberale Maggie De Block, daarna voor haar partijgenoot Philip De Backer en nu dus voor de christen-democraat en topadvocaat Koen Geens. Deze middag geïnterviewd op het VRT nieuws deinsde die er niet voor terug live te zeggen dat de VRT volop de actie maakjemondmasker.be steunde. Kwestie van een beetje druk te zetten op journaliste Goedele Wachters die, haar achternaam indachtig, wou weten waarom zo lang was gewacht om mondmaskers te bestellen/kopen/produceren/artisanaal aan te maken. Het virus van eind februari was toch hetzelfde als het virus van eind april? De immer alerte Koen Geens zat er wat mee verveeld.

Laten we eindigen waarmee we begonnen zijn. Met Paul Van Ostayen: