OPINIE – De eigen strijd van Wim Delvoye

In het Kasteel de Bueren in Melle heeft een zware kraan het kunstwerk “Flat bed trailer” van eigenaar Wim Delvoye op een echte flat bed trailer gezet. Het werk wordt onder rechterlijke dwang uit de parktuin verwijderd. Delvoye kiest er voor het werk over te brengen naar Middelkerke en daar op de dijk te installeren. Maar dat zal de wereld wel geweten hebben. De kunstenaar voert al jaren een aanslepend gevecht uit met de Vlaamse en lokale administratie over het beheer van zijn kasteel, annex tuin. Wat een kunstenaar lijden kan. Of is het “lijden moet”?Melle is een lieflijk dorp nabij Gent, doorsneden door een luidruchtige expresweg. Meer dan 11 jaar terug kocht Wim Delvoye er een in verval geraakt waterkasteel, de Bueren. Wat een zegen voor een landelijk dorp, zou je dan denken. Wat een uitstraling kan dat geven. Het werd het omgekeerde. Delvoye wou zijn parktuin omvormen tot een beeldenpark met zijn gotische kunstwerken. In het kasteel zelf zijn een aantal van zijn mooiste kunstwerken te zien. Maar de uitbouw van het geheel liep parallel met plannen van de overheid om nabij het kasteel een aantal windmolens in te planten. En dat was niet echt naar de wil van Delvoye, integendeel. De kunstenaar verzette zich met succes tegen de komst van de windmolen. Sedertdien pest de administratie mij het bloed onder de nagels, zo zegt hij nu zelf.

Delvoye vocht zijn strijd uit voor de rechtbank. En hij verloor. Nu is er nog Cassatie. Zijn beelden moeten weg omdat ze verankerd zijn op beton platen. En er moet gras in de plaats komen. Maar ik had wel toestemming om de beelden in de tuin te plaatsten, zegt een vertwijfelde Delvoye, een betonplaat mocht dan weer niet. Delvoye ontloopt het publieke debat niet, integendeel, hij provoceert het. Ook nu weer met een spandoek waarin hij de administratie, de minister en de burgemeester van Melle viseert. (Lees verder onder de foto)

Vooral Dirk De Maeseneer, CD&V burgemeester van Melle, moet het ontgelden. Maar die slaat terug. Onder meer met politieverhoren. Zo werd Delvoye eind vorige maand opnieuw geconvoceerd op het politiebureau. Via een oproepingsbevel met een tikfout er in. Delvoye werd gesommeerd voor feiten gepleegd op 28 juni 2019 ! Meteen goed voor een folder die Delvoye op 6.000 exemplaren liet bussen in de gemeente. Met daarop de oproepingsbrief en een foto van de burgemeester. Met boter op zijn hoofd. Naar goede Breugheliaanse gewoonte.

Toegegeven, Delvoye is geen gemakkelijk man. Maar Jean-Marie Dedecker, burgemeester van Middelkerke, heeft daar geen moeite mee. De “Flat bed trailer” zal er op de dijk komen. Nu staat daar al de Caterpillar 5 van Delvoye. Die zal op de vrachtwagen worden geplaatst. “We gaan dat geheel prachtig uitlichten, zegt Dedecker, dat wordt het icoon en trekpleister aan de kust deze zomer.” Eat your heart out, Bart Tommelein !

En dan nog een laatste Kafka in dit verhaal. De kustdijk wordt beheerd door de Vlaamse administratie. Die vond het gecombineerde kunstwerk zeer mooi en wou het meteen aankopen. Maar dat was buiten de waard gerekend, in casu Vlaams N-VA minister Ben Weyts. Die blokkeerde als bevoegd minister voor de kust de aankoop. Het is een publiek feit dat de relaties tussen Dedecker en Weyts niet optimaal zijn, om het diplomatiek uit te drukken. Iets wat Jean-Marie Dedecker niet altijd gegeven is. Het kunstwerk staat nu op de dijk, in bruikleen voor vijf jaar, met optie tot aankoop. Dus zeker tot na de verkiezingen van 26 mei. Wie niet sterk is, moet slim zijn. Ook dat is Vlaanderen.