OPMERKELIJK – De Franse wijnbouwer Jean Guyon verhuist zijn Luxemburgse holding naar Brussel

 

Jean Guyon (Foto: LinkedIn)

De nu 72-jarige Fransman Jean Gyuon heeft zijn Luxemburgse holding ‘Cepages Participations’ overgebracht van Luxemburg naar Brussel. ‘Cepages Participations’ staat voor een vermogen van 16 miljoen euro. Gyuon verdiende zijn vermogen in Parijs als handelaar in vastgoed en kunst. Doorheen de jaren kocht hij in totaal 200 hectare wijngaarden op in de Medoc. Zijn wijn is bekend onder de naam Rollan de By. Gyuon zelf maakte naam in Frankrijk door als wijnbouwer niet langer de traditionele Bordeaux wijnfles te gebruiken maar te innoveren met nieuwe vormen. Gyon ziet dit als een manier om consumenten te desoriënteren en zich aan te passen aan de tijdgeest, om zo de superioriteit van Bordeaux-wijnen aan te tonen.



Jean Guyon, de zoon van een Parijse antiquair en afgestudeerd aan de prestigieuze kunstacademie Ecole Boulle in Parijs, maakte fortuin in onroerend goed en interieurontwerp en is nu een belangrijke wijnbouwer in de Médoc. Hij begon in 1989 met de aankoop van een klein perceel van twee hectare. “”Ik begon met twee hectare en breidde daarna mijn domein uit door nieuwe châteaux te kopen. Vandaag bezit ik 185 hectare wijngaarden in de Médoc. We genereren doorgaans een omzet van 8,5 tot 10,5 miljoen euro, met 49 directe medewerkers en 20 tot 25 die afhankelijk zijn van onderaannemers.”, zo vertelde hij in de Franse pers.

Desalniettemin incasseerde hij zware klappen tijdens de covid pandemie. Een van de hardste klappen voor Jean Guyon kwam van de luchtvaartmaatschappijen, een distributiekanaal dat verantwoordelijk was voor 50% van de verkoop van de productie van zijn Rollan de By wijngaarden in 2019, met Air France, Cathay Airways en Finnair. Als belangrijke klant koopt Air France 200.000 flessen per jaar op een totale productie van 1,3 miljoen flessen.

Jean Guyon vloekte in de kerk door de klassieke Bordeaux fles, rechtopstaand met rechte schouders, in vraag te stellen. “Ik ben nog steeds erg optimistisch over Bordeaux-wijnen. Bordeaux bashing is een uitvinding van de mensen in Bordeaux, die medelijden met zichzelf hebben en in hun hoekje kruipen. Voor mij zijn Bordeaux-wijnen de beste ter wereld, met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Dus waarom zouden we jongere consumenten niet bereiken? De Bordeaux-fles heeft het imago van een oude notaris, hij stelt gerust, hij geeft zekerheid, daarom houd ik hem voor de rode wijnen. Maar ik denk er ook over om wijn in kleine flessen aan te bieden, in verpakkingen van zes keer vijfentwintig centiliter, en zelfs wijnen in blik.”, aldus Jean Guyon. In zijn vennootschap in Brussel is hij zelf bestuurder naast Julie en Mathieu Guyon.

De klassieke Franse wijnflessen, vlrn: Bourgogne, Bordeaux, Rhone, Elzas, Champagne.