Opnieuw recordjaar voor Pairi Daiza (en Eric Domb en Marc Coucke)

 

Marc Coucke (Foto: Belga Images)

Het Henegouwse dierenpark Pairi Daiza ontving in het boekjaar 2023-2024, dat afliep eind januari 2024, net geen 2,3 miljoen bezoekers, een record op rij. Ook de omzet van het park stijgt naar een record met 117 miljoen euro. Het vorige record dateert van een jaar eerder en bedroeg 105 miljoen euro. De bezettingsgraad van het park, met zowel de dagbezoekers als het hotel, bedroeg meer dan 90 procent. Niet onbelangrijk daarbij was de verlenging van de herfstvakantie tot twee weken voor de Franstalige scholieren. Pairi Daiza opende in 2023-2024 ook een nieuwe hal voor het park met een shop van 1.200 vierkante meter. Het dierenpark is voor 30 % in handen van de Vlaamse ondernemer Marc Coucke en voor 70 % van Eric Domb.



Het voorbije jaar leverde Pairi Daiza een nettowinst op van 9,5 miljoen euro, iets minder dan het jaar ervoor, toen 10,2 miljoen. Het dividend stijgt met bijna een tiende naar 6,4 miljoen. Dat gaat voor 30% naar Marc Couckes holding Alychlo en voor 70 % naar Pairi Daiza-oprichter Eric Domb. Coucke haalde Pairi Daiza begin 2016 samen met Domb van de beurs. Sindsdien bezit de Vlaamse ondernemer 30,75 procent van de aandelen, zijn Waalse partner 69,25 procent.

Uit de jaarrekening blijkt nog dat het dierenpark al een tijd lang een dispuut beslecht met de btw-administratie. Aan de basis van het conflict ligt een verschil in interpretatie over het onderscheid in btw-tarieven tussen restaurantdiensten (12% en 21%) en de verkoop van eten en drank (6%). Pairi Daiza meldt in zijn jaarrekening dat het in september 2023 in eerste aanleg voor de rechtbank gelijk kreeg. De Belgische staat ging in beroep tegen dat vonnis. De pleidooien in beroep vinden eind dit jaar plaats. Pairi Daiza vecht ook dispuut uit met een bouwbedrijf dat volgens het park op het einde van een werf, wanneer Pairi Daiza geld eiste voor het niet-naleven van de termijnen, bijkomende kosten vorderde. De eisen van beide partijen lopen samen op tot ongeveer 1 miljoen euro.