Optima al sedert 13 mei onder toezicht Nationale Bank

Optima logoDe Gentse bank en vermogensbeheerder Optima staat al sedert 13 mei onder toezicht van een speciale commissaris die is uitgestuurd door de Nationale Bank. Die commissaris, Dirk Smets van het bureau Bedrijfsrevisoren BST, heeft dus al een kleine maand tijd gehad om de handel en wandel bij Optima te volgen en te analyseren. Hij heeft daarbij verregaande bevoegdheden. Ondertussen steken in de Wetstraat meer en meer geruchten de kop op dat Optima in zijn val ook nogal wat politieke schade kan veroorzaken.



Dirk Smets is aangesteld door zijn naamgenoot Jan Smets, de gouverneur van de Nationale Bank. Smets krijgt daarbij verregaande bevoegdheid. “Overeenkomstig artikel 236, § 1, 1° van de Bankwet is de schriftelijke, algemene of bijzondere toestemming van de speciaal commissaris vereist voor alle handelingen en beslissingen van alle organen van Optima Bank NV, inclusief de algemene vergadering, alsook voor die van de personen die instaan voor het beleid. Alle handelingen en beslissingen zonder voormelde vereiste toestemming zijn nietig, tenzij de speciaal commissaris die bekrachtigt zoals voorzien in artikel 236, § 1, 1°, vierde lid van de Bankwet.” zo staat in de beslissing van de Nationale Bank die vandaag in het Staatsblad verscheen en op de kop werd getikt door blogger Thierry Debels.

Versnick Optima
Geert Versnick, links, met Optima topman Jeroen Piqueur (midden).

Een aantal politieke waarnemers waarschuwen ondertussen dat er ook een politiek gevolg kan komen aan de mogelijke val van Optima. Daarbij wordt gekeken naar de NV Land Invest Group die hier al uitvoerig werd voorgesteld. Deze vennootschap is belast met een aantal zeer grote vastgoedopdrachten in de stad Antwerpen zoals de bouw van nieuwe woontorens aan het Kattendijkdok. 50 procent van Land Invest Group is in handen van het pensioenfonds Ogeo. Dat wordt geleid door Stéphane Moreau, PS burgemeester van Ans en sterke man van de PS gestuurde intercommunale Tecteo-Nethys. Land Invest heeft twee opmerkelijke bestuurders: de vroegere socialistische minister Luc Van den Bossche en Gents liberaal kopstuk Geert Versnick. Beide zijn actief in de bestuursorganen van Optima. Geert Versnick is lid van het directiecomité en Luc Van den Bossche is mee belast met de opvolging van de vastgoedoperaties van Optima.