Optima-put momenteel 115 mln euro diep

Optima logoHet faillissement van de Optima Bank laat een financiële put na die op dit moment 115 miljoen euro diep is. Dat heeft curator Hans De Meyer gezegd voor de handelsrechtbank. Daarna, op een persconferentie, stelde hij dat “de belastingbetaler op dit moment niet opdraait voor Optima”. Hij gaat daarmee in tegen Optima-topman Jeroen Piqueur. In een interview met de VRT zei die dat de belastingbetaler zeker zou opdraaien voor het faillissement.Het sociaal passief van de Optima Bank bedraagt 40 miljoen euro en het gewoon passief 74 miljoen. “Samen een bedrag van ongeveer 115 miljoen. Er zitten wel dubbeltellingen in omdat vorderingen ook ingediend zijn bij het Garantiefonds. Niet alle vorderingen zijn al ingediend”, aldus de curator.

Nog volgens De Meyer zal het personeel volledig terugbetaald worden. “We hebben 100 procent zekerheid dat het sociaal passief (het personeel) volledig gedekt is en het Garantiefonds zal volledig of bijna volledig voldaan worden. Het gaat om alle nettolonen, RSZ en bedrijfsvoorheffingen en de tussenkomst van het Fonds Sluiting Ondernemingen. We vermoeden dat het binnen ongeveer anderhalf jaar zal worden terugbetaald. Het Garantiefonds zal volledig of bijna volledig voldaan worden. Wat activa betreft, hebben we 57 miljoen euro die ons niet meer kan ontsnappen.” Er staat 39 miljoen euro op de faillissementsrekening en er is 18 miljoen aan effecten.

Bij de schuldeisers van Optima Bank horen naast de curatoren ook Belfius Bank, KBC, investeerder Jos Sluys en een aantal lokale besturen. In tegenstelling tot gewone spaarders, komen ze niet in aanmerking om 100.000 euro te recupereren bij het Garantiefonds.