Over Masha, Maria, Poetin, een Nederlandse schoonzoon en Vladimir Poetin

Mascha of Maria Poetin in 2013 in Moskou, zoals verschenen in The New Times.

De Russische dictator Vladimir Poetin heeft zijn twee dochters naar verluid laten overbrengen naar een beschermde luxe compound in Siberië. Die twee dochters zijn officieel de 36-jarige Masha Vorontsova en haar één jaar jongere zus Kaeterina Tikhonova. Van waar die vreemde achternamen, vraagt u zich terecht af. Kaetrina is gehuwd met Kirill Shamalov, goed voor een vermogen van 2,5 miljard dollar, zo wordt gezegd. Maar Masha, Maria in het Nederlands, is gehuwd of was gehuwd, dat is niet duidelijk, met de Nederlandse vastgoedmakelaar Jorrit, Joost voor de vrienden, Faassen. Het echtpaar was blijkbaar tot 2014 eigenaar van een penthouse in Voorschoten, tussen Leiden en Den Haag. Maar na het neerschieten van vlucht 17 van Malaysia Airlines trok het koppel zich discreet terug in Moskou. Die vlucht 17 was in juli 2014 gepland van Amsterdam naar Kuala Lumpur. De Boeing 777 werd boven de Donbas neergehaald door pro-Russische rebellen en maakte 298 slachtoffers. Het is precies ook in de Donbas dat het huidige conflict in Oekraïne zijn wortels heeft.

De familie Poetin verbergt zich achter allerlei schuilnamen. Lyudmila Putina, de ex-echtgenote van Poetin en moeder van zijn dochters, gaat nu door het leven als Ludmila Ocheretnaya. In 2014 merkten bewoners van de Novinsky Boulevard, naast de Amerikaanse ambassade in Moskou, dat een gebouw van zeven verdiepingen plotseling zwaar werd bewaakt door speciale eenheden. Volgens de bewoners werd er een strikt toegangsregime ingevoerd na het verschijnen van een jonge blondine, die zich in een jeep met zwaailicht voortbewoog en omringd werd door lijfwachten. De bewakers in burgerkleding spraken de jongedame respectvol aan met “Maria Vladimirovna”. Haar achternaam was Vorontsova. Al snel bleek dat ze eerder had gestudeerd aan de Staatsuniversiteit van Moskou. Aan die universiteit was de jonge vrouw gekend onder vier verschillende achternamen.De officiële website van de Staatsuniversiteit van Moskou geeft aan dat studente Maria Vladimirovna Vorontsova van 2006 tot 2011 ook echt studeerde aan de Faculteit Geneeskunde. Zoals bij alle jongelingen verschenen er nogal wat foto’s van Maria met haar klasgenoten op internet. Die klasgenoten zwijgen echter wanneer hen wordt gevraagd naar Maria. Blijkbaar ontvingen ze een soort zwijggeld. Slechts één jongedame, die nu ver van Rusland woont, gaf een merkwaardige commentaar: “Eerst zeiden ze over Masha dat ze de dochter was van een geheime raketontwerper. Toen deed het gerucht de ronde dat ze de dochter was van een rijke generaal.” Afgaande op de foto’s op het internet leidt de “dochter” van de generaal het leven van een zeer rijke dame: ze reist over de hele wereld, verblijft op dure jachten en woont in dure hotels. Zo maakte studente Masha op het luxe megajacht Aria in gezelschap van haar vrienden een cruise over de Middellandse Zee met aanloop naar Monte Carlo, Italië, Frankrijk en Spanje. (Lees verder onder de foto)

The New Times publiceerde verschillende internetfoto’s van Maria Poetin, hier in 2011 aan de universiteit.

Op andere foto’s is dezelfde blondine te zien tijdens een gekostumeerd carnaval in het Nederlandse Maastricht. In Nederland vond ze blijkbaar ook haar echtgenoot. Jorrit Faassen kwam op 15 april 2006 naar Moskou waar hij ging werken bij het energiebedrijf Gazprom. Faassen kwam op een ook al opmerkelijke manier in het oog van de media. Op 14 november 2010 was hij betrokken bij een geval van verkeersagressie. Zijn wagen kwam op de Rublevo-Uspenskoye snelweg in Moskou bijna in aanrijding met de limousine van de bankier Matvey Urin. Wanneer Faassen uit zijn BMW stapte werd hij zwaar aangepakt door de privé bewakers van de bankier. Hij kon echter de nummerplaat van zijn aanrander noteren. Faassen diende daarop aanklacht in bij het toenmalige hoofd van de politie van Moskou, generaal Vladimir Kolokoltsev. Daarop werden de bankier en zijn zeven bodyguards in april 2011 veroordeeld tot twee tot vier jaar opsluiting in een werkkamp. De vergunningen van drie banken die in handen waren van de bankier Urin werden ingetrokken. Die laatste zit tot op vandaag samen met zijn partner ondergedoken in de Emiraten.

Ondertussen blijkt de naam Faassen niet meer voor te komen op Russische documenten en bij Gazprom. Dat is wel het geval in Nederland waar Faassen volgens het magazine Quote een bouwaanvraag heeft ingediend voor de bouw van een kantorencomplex in Duivendrecht, een voorstadje van Amsterdam. Het verhaal van Maria Poetin werd wedersamengesteld door het Russische liberale magazine The New Times. Na de inval in Oekraïne werd de publicatie van het magazine op bevel van Moskou stopgezet.