Parijs: de Olympische Spelen van 1,24 miljard euro aan tickets

(Foto: Paris 2024)

Tien miljoen tickets worden er verkocht voor de Olympische Spelen die volgend jaar plaatsvinden in Parijs. Die ticketverkoop moet in totaal 1,24 miljard euro opbrengen, één derde van de totale kost van de Spelen. Paris 2024 moet volgens de organisatoren de Spelen van het volk worden. Nochtans wekte de verkoop van de eerste schijf tickets bij het volk veel frustraties op. Drie miljoen tickets werden na een loting verkocht in gemengde pakketten. Het ongenoegen daarover werd geventileerd op digitale ‘sociale’ media. Vandaag loopt die eerste verkoopgolf af en kan worden ingeschreven voor de loting van de tweede schijf individuele tickets die van start gaat in mei. De gemiddelde prijs per ticket is 120 euro. De duurste tickets gaan tot 690 euro. 50 % van de tickets kosten maximaal 50 euro. Maar binnen de ingewikkelde verkoopprocedures blijven vooral de dure tickets in het geheugen hangen.

De Olympische Spelen in Parijs vinden plaats van 26 juli tot 11 augustus volgend jaar. Maar het geheel trekt zich al op gang half mei met de rivier de Seine als kloppende ader van de events. Ticketverkoop voor die events aan de Seine alleen al moet 109 miljoen euro opleveren. 80 % van de 10 miljoen tickets wordt te koop aangeboden via het officiële ticketplatform op tickets.paris2024.org. De overige 20% zal worden verdeeld via de officiële horecaleverancier On Location en via de belanghebbenden van Parijs 2024. Het gaat dan om de stad Parijs, internationale en nationale sponsors, officiële omroepen van de Olympische Spelen van Parijs 2024 en de sportgemeenschap in Frankrijk en in het buitenland.De verkoop van de eerste schijf van 3 miljoen tickets was een succes in volume maar niet in perceptie. Uit de reacties op sociale media blijkt de teleurstelling en het onbegrip van veel mensen, niet alleen over de complexiteit van de door Paris 2024 opgezette procedure, maar vooral over de bedragen die betaald moeten worden om de kostbare tickets te bemachtigen. Er waren kaartjes voor een voetbalwedstrijd voor 50 euro maar dan moest je minstens twee kaartjes kopen voor twee extra evenementen. Beschikbare kaartjes waren basketbal of handbal voor 150 euro, zwemmen voor 230 euro en 690 euro voor een kwalificatie-evenement in atletiek. Zo kostte een pakket tickets al snel 1.000 euro of meer. Twee miljoen van de drie miljoen tickets werden gekocht door Fransen.

De organisatoren stellen dat de duurste tickets helpen bij het financieren van de meest betaalbare stoelen. Blijft dat de prijslijst van de Spelen van 2024 in Parijs in het hoge segment ligt in vergelijking met eerdere edities, zoals Rio 2016 of Londen 2012. De tweede verkoopfase van individuele tickets begint vandaag met de registratieperiode voor de loting. Dat kan tussen 15 maart en 20 april 2023 op tickets.paris2024 .org. De verkoopfase zelf start op 11 mei, met losse tickets beschikbaar voor alle Olympische sporten waarvoor tickets worden verkocht. Er zullen dan volgens de website ook tickets beschikbaar zijn voor de openings- en sluitingsceremonie.