Pascal Vanhalst verdeelt zijn miljarden patrimonium over zijn drie kinderen

Pascal Vanhalst

De Waregemse ondernemer Pascal Vanhalst heeft het patrimonium van zijn familiale Pava Holding verdeeld over zijn drie kinderen Frédéric, Olivier en Margaux. Hij doet daar door drie nieuwe holdings af te splitsen van Pava en zijn kinderen elk één derde van de aandelen in blote eigendom te geven. Hijzelf behoudt het vruchtgebruik van de aandelen. Ondertussen vereenvoudigt hij ook zijn structuur. De uit Luxemburg gerepatrieerde holding Quva Invest slorpt de Belgische holding Quva op. De naam Quva staat voor het echtpaar Pascal Vanhalst en Kathy Quidousse. Vanhalst verkocht eerder zijn 50 % participatie in heftruckspecialist TVH voor 1,5 miljard euro. Dat is meteen ook de waarde van Pava Holding. Een deel van dat vermogen herinvesteerde Vanhalst in vijf andere industriële bedrijven.

Pascal Vanhalst is in de eerste plaats een ondernemer, geen financier. Hij houdt er van in de werkplaatsen te lopen en machines te beoordelen. Dat hij nu na de verkoop van TVH volop in de kijker loopt van de media, vindt hij allesbehalve een fijne zaak. Hij heeft alle bestuurders van zijn vennootschappen gevraagd geen commentaar over zijn persoon te geven aan journalisten. Het mag dan ook niet verbazen dat er zo goed als geen foto’s van de man verspreid zijn.Frelon, Contigus en Eunoia Holding zijn de namen van de drie nieuwe holdings die Vanhalst oprichtte voor zijn kinderen. Het woord ‘frelon’ staat voor ‘wesp’, ‘contigus’ kan afgeleid zijn van het Frans en betekent dan voor ‘nabuurschap’ of ‘aanpalend’ terwijl ‘eunoia’ staat voor ‘vriendelijk en welwillend’. Elk van de drie kinderen Frédéric, Olivier en Margaux verkrijgt hiermee potentieel de eigendom over 500 miljoen euro activa. Een summier bericht deze zomer had betrekking op de dochter Margaux. Pascal Vanhalst werd meerderheidsaandeelhouder van de familiale Kortrijkse wijnhandel Crombé Wines. Philip Crombé is CEO en blijft minderheidsaandeelhouder van de wijnhandel. Het bedrijf boekte in het boekjaar 2021-2022 een omzet van 21,5 miljoen euro. Blijkt dat de 22-jarige Margaux Vanhalst werkzaam is bij Crombé Wines. Haar broer Frédéric, 25 jaar, is actief binnen Quva.

Het vermogen van Pava is onder meer geïnvesteerd in vijf bedrijven die veel groter zijn dan Crombé. Mateco verhuurt heftrucks. In België heet het bedrijf TVH Equipment, als joint venture met de familie Thermote, de andere stichtende familie van TVH. Mateco draait een omzet van 600 miljoen euro met 2.500 werknemers. Patrice Vanhalst, de broer van Pascal, is de zaakvoerder van een van de Belgische filialen. Abriso-Jiffy in Anzegem is dan weer de grootste Europese producent van bubbelfolie voor verpakkingen van meubels, glas en elektronica, en het maakt isolatieplaten voor de bouw. Het heeft zeventien fabrieken in twaalf Europese landen, draait 290 miljoen euro omzet en telt 1.700 werknemers. Schuimspecialist Resilux heeft fabrieken in negen Europese landen en de Verenigde Staten. Vorig jaar haalde het een omzet van 431 miljoen euro, met 950 werknemers. Het Duitse Suspa maakt gasveren en dempers. Het telt 1.800 werknemers en haalt 270 miljoen euro omzet. Het Nederlandse ConDoor tenslotte maakt industriële poorten en speciale poorten voor privéwoningen. Het heeft een omzet van 150 miljoen euro met 550 werknemers.