Paters van Grimbergen willen terug eigen bier (en vastgoed)

De paters Norbertijnen van de abdij van Grimbergen, nabij Brussel, bestuderen of ze in hun gebouwen een microbrouwerij kunnen opstarten waar ze opnieuw een eigen bier kunnen brouwen. Het biermerk Grimbergen bestaat nu wel en is bekend tot ver over de eigen grenzen. Maar dat bier wordt gebrouwen door de groep Alken-Maes van Heineken en door het Zweedse Carlsberg voor het buitenland. De abdij krijgt veel bezoekers over de vloer die vragen waar de brouwerij is. En die is er dus niet. Maar de Norbertijnen zouden geen paters zijn, mochten ze hun plannen niet economisch inbedden. Naast de microbrouwerij komt er ook een nieuw belevingscentrum voor bezoekers. De vzw van de paters beschikt over een spaarpotje van om en bij 4 miljoen euro dat ze willen investeren in vastgoed.



“Dagelijks krijgen we hier bezoekers die vragen waar de brouwerij is. En kom je in het buitenland, dan snappen ze ook niet dat wij dat niet maken. Zo rijpte ook wel het idee om ­opnieuw met die traditie aan te knopen.” zo zegt subrpior Karel Stautemans in de krant Het Nieuwsblad. “Met de steun van Alken-Maes en Carlsberg plannen we hier een microbrouwerij te plaatsen. Op net dezelfde plek als waar de brouwerij hier tot 1797 stond.” In dat jaar werd de brouwerij ontmanteld door de Franse troepen van Napoleon. Het was de Belgische industriële brouwer Theo Maes die halfweg de vorige eeuw de concessie verwierf om bier te brouwen onder de naam van de abdij van Grimbergen.

Het nieuwe bier komt er ten vroegste tegen 2020. Er wordt een economische haalbaarheidsstudie uitgevoerd, gevolgd door een analyse van de nodige vergunningen. De paters zijn alvast in marketingstemming. Ze hebben het nieuws wereldkundig gemaakt, verpakt in de boodschap dat ze in oude boeken en geschriften nog steeds op zoek zijn naar de juiste formule om terug bier te brouwen zoals in de middeleeuwen. Het nieuwe ‘oude’ bier zal naast het bestaande gamma komen dat ongewijzigd blijft.