Paul Gheysens doet het (opnieuw)

ghelamco-heyzelProjectontwikkelaar Paul Gheysens krijgt met zijn bedrijf Ghelamco de beschikking over een bouwdomein van 150.000 m² naast Parking C op de Heyzel. Gheysens mag het gebied invullen zoals hij wil, met appartementen, een hotel, kantoren, zolang het maar geen winkelcentrum is. Kostprijs voor Ghelamco voor deze toplocatie? 1 euro per jaar. De overeenkomst die Ghelamco afsloot met de stad Brussel gelijkt sterk op de overeenkomst die in Gent werd gerealiseerd voor de bouw van de Ghelamco-arena. Ook daar verwierf Ghelamco in ruil voor de kostprijs van de bouw van het stadion een groot bouwgebied waarop het kantoortorens heeft neergepoot. Recent verraste Gheysens vriend en vijand nog met een merkwaardig hoog bod op de Brusselse Trade Mart, eveneens op de Heyzel.De overeenkomst van Ghelamco sluit aan bij die van de bouw van het Eurostadion op parking C van de Heyzel. Ook die werd afgesloten met de stad Brussel. In de aansluitende overeenkomst moet Ghelamco officieel een “innovatiecampus” bouwen op het terrein, maar in praktijk kan die campus alles zijn wat geen winkelcentrum is. Dat komt immers al op de Heyzel als onderdeel van het Neo-project. Ghlemaco krijgt daarbij de vrije beschikking over het volledig terrein. Het kan het dus vrij indelen. Het bedrijf moet wel 30 procent van de meerwaarde die het creëert doorstorten aan Brussels Expo.

ghelamco-heyzel_avondVoor het symbolische bedrag van 1 euro werd de hele site van Parking C voor 99 jaar in erfpacht gegeven aan Ghelamco. De bouwfirma moet in ruil alle kosten dragen voor de bouw van het stadion, de parking en een park. Die investeringen zal het uiteindelijk recupereren dankzij de huurprijs die Anderlecht moet betalen en dankzij een jaarlijkse toelage van 4,1 miljoen euro van de Stad Brussel. Voor de parking leggen het Brussels Gewest en de stad dan weer 80 miljoen euro bij. De overheid investeert in die twee onderdelen, omdat ze deels het openbaar nut dienen. In de ‘innovatiecampus’ steken de overheden geen cent, maar die komt uiteraard wel op dezelfde geschonken bouwgrond als het Eurostadion.

“Deze deal toont aan hoe wanhopig het stadsbestuur is geweest om dat stadionproject rond te krijgen.”, zegt NV-A Brussels gemeenteraadslid Johan Van den Driessche in de krant Het Laatste Nieuws dat de details naar buiten brengt. “Je kan Ghelamco niet verwijten dat het de deal heeft gesloten. Een bedrijf moet nu eenmaal winst maken en dit is voor hen een zeer goede zaak. De lichtzinnigheid waarmee het stadsbestuur meegestapt is in dit verhaal, is echter wél verontrustend. Om nog maar te zwijgen van de termijn waarvoor dit akkoord geldt: 99 jaar. Onze achter-, achterkleinkinderen zullen er nog rekening mee moeten houden.” aldus nog Van den Driessche.