Paul Gheysens en Bart De Wever: één (voetbal)front

Indien hij in oktober dit jaar herkozen wordt als burgemeester van Antwerpen belooft N-VA politicus Bart De Wever dat er nog de komende legislatuur een nieuw voetbalstadion komt op de site Petroleum-Zuid aan de Schelde. Zowel FC Antwerp als Beerschot Wilrijk zullen er een onderkomen vinden. Dat heeft De Wever bevestigd aan de regionale tv-omroep ATV. Paul Gheysens moet dus nu hopen op een politieke overwinning van De Wever. De Ghelamco-eigenaar is meteen ook de eigenaar van FC Antwerp en zal dus ook instaan voor de bouw van het nieuwe stadion. Waarmee nog eens is bewezen dat in het Belgisch voetbal alles om de stadions draait.



“De Antwerpse clubs kennen boerenjaren.”, zegt De Wever. “Na jaren vol ellende aan de twee kanten, stapelen vandaag de successen zich op. In die ambiance wordt het idee van hypermoderne infrastructuur aantrekkelijk voor iedereen. Als je voldoende actoren hebt die hiermee vooruit willen en eventueel kunnen investeren samen met de stad, wordt dit tastbaar. Ik ben heel optimistisch: ik denk dat voor de volgende legislatuur om is, de lintjes zullen worden geknipt.”

Met deze belofte lijkt een nieuwe Antwerpse cirkel rond te zijn. Paul Gheysens “uitte” zich als anonieme eigenaar van FC Antwerp op het moment dat De Wever voor het eerst sprak van een mogelijk nieuw stadion op Petroleum-Zuid aan de Schelde. Tot dan verborg Gheysens zich achter een stroman als eigenaar van de eerste Antwerpse ploeg. Tot midden vorig jaar was de projectontwikkelaar Land Invest dan weer hoofdsponsors van Berchem Wilrijk, de tweede Antwerpse club. Nadat haar aandeelhouders in opspraak raakten in een zogenaamd politiek “smeren en verteren” verhaal, kwam ook dit dossier in kalmer vaarwater. Blijkbaar liggen alle kaarten nu goed om de Antwerpse kiezer deze nieuwe aantrekkelijke vette vis voor te houden.