Paul Gheysens zet een en ander recht

The Spire
The Spire in Warschau

Van een nettoverlies van 9 miljoen euro in 2014 naar 90 miljoen euro netto winst in 2015, il faut le faire. En het is precies dat wat Paul Gheysens heeft gedaan met zijn vastgoedontwikkelaar Ghelamco. De zware verliezen als gevolg van de crisis in Rusland en Oekraïne lijken nu grotendeels verteerd te zijn. De afwaardering op beide regio’s bedraagt voor 2015 5 miljoen euro. Wel blijft Ghelamco sterk afhankelijk van Polen. Zo is de winstgroei van Ghelamco het gevolg van een herwaardering van het beleggingsvastgoed van 11 naar 134 miljoen euro. 80 procent daarvan situeert zich in Polen.



Naast de herwaardering van vastgoed haalde Ghelamco groei uit gestegen huurinkomsten en een betere verkoop van residentieel vastgoed. Dat laatste situeert zich dan vooral in België met de verkoop van woningen en studentenkamers in Gent en Leuven en aan de Belgische kust. Het eigen vermogen van het bedrijf is gestegen van 571 naar 661 miljoen euro.

In Polen heeft de Groep in 2015 voornamelijk geïnvesteerd in de verdere afwerking van de Warsaw Spire, 180 meter hoog en, goed voor 08.000 m² kantoorruimte. en in de bouw van het Woloska 24 project, ongeveer 20.000 m² kantoorruimte in het Mokotow District in Warschau. In de loop van 2015 werd satellietgebouw C van Warsaw Spire afgewerkt en opgeleverd en per jaareinde is ook het torengebouw nagenoeg helemaal klaar. 70 procent van de Spire is nu verhuurd. De verkoopwaarde van het project kan oplopen tot 600 miljoen euro.