Perrigo wipt Coucke

Jospeh Papa
Jospeh Papa, de man die te veel betaalde aan Marc Coucke voor Omega Pharma.

De succesvolle apotheker-ondernemer Marc Coucke verliest zijn bestuurdersmandaat bij de Amerikaanse multinational Perrigo. Dat maakt het Amerikaans bedrijf bekend in een persbericht. Het is niet duidelijk of Coucke ook zijn managementfunctie bij Perrigo verliest. Perrigo kocht eind 2014 Omega Pharma over van Coucke en betaalde daarvoor 3,6 miljard euro. Een kwart daarvan werd uitbetaald in Perrigo-aandelen. Daardoor controleert Coucke 3,7 procent van het bedrijf, wat meteen ook zijn bestuurderszitje verantwoordt. Maar bij Perrigo beweegt er wel meer. Ook de grote baas Joseph Papa stapt op. Het is niet duidelijk of beide zaken aan elkaar verbonden zijn. Papa regelde de overname van Coucke’s bedrijf en al snel bleek dat de Amerikanen daarvoor te veel hadden betaald.Perrigo CEO Joseph C. Papa vertrekt naar concurrent Valeant. John Hendrickson neemt voorlopig de functie van Papa over. Laura Brias wordt het nieuwe hoofd van de raad van bestuur. De aandeelhoudersvergadering moet zich morgen uitspreken over de personeelswissels.

“Ik heb voor het eerst een baas. Papa dan nog. Dat zal soms wel kriebelen”, zo reageerde ondernemer Marc Coucke bij de aankondiging van de verkoop van Omega Pharma aan de Amerikaanse farmareus Perrigo vorig jaar. Als boutade voegde hij eraan toe dat hij de andere directieleden van Perrigo veel succes had gewenst in de strijd om de snelstgroeiende divisie te worden. “Want ze hebben er een stevige concurrent bij.”, klonk het.

Dat laatste bleek iets te optimistisch te zijn. De resultaten van Omega Pharma vielen immers onder de verwachtingen. Perrigo boekte daarop een minwaarde op Omega Pharma in zijn boeken met 185 miljoen dollar of 5 procent van de overnameprijs. Concreet was dat zoveel als zeggen dat ze teveel hebben betaald aan Coucke voor Omega Pharma. Joseph Papa noemde de cijfers van Omega Pharma “teleurstellend”, maar zei “te blijven geloven” in de overname.