Personeel Browning betoogt tegen staking FN

Een vreemd tafereel gisteren op de parking van wapenproducent FN in de Luikse voorstad Herstal. Een 85-tal werknemers, vooral bedienden en kaderleden, van Browning betogen tegen de staking waarmee de vakbond FGTB hun moederbedrijf FN plat legt. Een politieke staking tegen de nieuwe Waalse MR regering, zo klinkt het. De bedrijfsleiding van FN zelf heeft kantoren gehuurd op het industrieterrein van Hauts-Sarts op 10 kilometer van Herstal. Daar kunnen de kaderleden van de wapenfabrikant verder werken.FN-dochter Browning is producent van jachtwapens. De staking komt nu, aan de start van het jachtseizoen, bijzonder ongelegen. De Browning werknemers dragen borden mee: “Het is genoeg geweest! Wij willen werken.” Sedert 2000 was er elk jaar minstens één staking bij FN. Zelfs ééntje van drie dagen omdat een nieuw aangeworven bediende geen bedrijfswagen kreeg.

Centraal daarbij staat de MWB, de metaalafdeling van de socialistische vakbond FGTB. In allerlei (anonieme) getuigenissen wordt die verweten een terreurbeleid te voeren in het wapenbedrijf. 700 van de 800 FN-arbeiders zijn aangesloten bij de MWB. “Dat moet wel, zo zegt één er van in de krant La Libre Belgique, met al die stakingen moet je lid zijn wil je stakingsgeld betaald worden.”

De onderhandelingen tussen de vakbond en de MR regering zitten muurvast. Met de PS aan de macht duurden stakingen dagen, nu weken. Meer en meer gaan daarbij stemmen op dat de vakbond geïnfiltreerd is door de extreem linkse PTB (Partij van de Arbeid) en dat ook de PS haar greep verliest op het geheel. Iets wat Antonio Fanara, sterke man van de MWB in Luik ontkent: “Ik heb met niemand banden en verdedig enkel de arbeiders. Met onderhandelen maar als het moet met de harde hand.” Discussies over wapenleveringen aan Saoudi-Arabië zijn hier ver weg.