Philippe Van de Vyvere overvalt Antwerpse haven

van-de-vyvere
Een lachende Philippe Van de Vyvere, 2de van rechts, in 2013 bij de inhuldiging van een nieuwe expansie in de Antwerpse haven. Rechts van hem de Antwerpse burgemeester en N-VA voorzitter Bart De Wever, links is hij geflankeerd door CD&V havenschepen Mark Van Peel, havenbaas Eddy Bruyninck, Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) en toenmalig Europees commissaris Karel De Gucht (Open VLD). In de achtergrond ook Leopold Lippens, burgemeester van Knokke.

De Antwerpse haven maakt vandaag een capaciteitsuitbreiding bekend van 20 procent. Opvallend daarbij is dat de van oorsprong Gentse havenondernemer Philippe Van de Vyvere met zijn groep Sea-Invest zowat overal opduikt bij die Antwerpse investeringsplannen. In totaal pompt Van de Vyvere 400 miljoen euro in de Antwerpse haven: 250 miljoen in een nieuwe tankterminal in het Delwaidedok, 50 miljoen in de relocatie van een containerterminal in het Delwaidedok en 100 miljoen in de expansie van een tankterminal in het Hansa-dok.Er wordt de komende jaren flink geïnvesteerd in de Antwerpse haven. Aan het Delwaidedok plant de Sea-invest groep de bouw van een nieuwe tankterminal, goed voor een investering van 250 miljoen euro. Die investering komt er in opdracht van “een belangrijke wereldspeler uit chemiesector”. Die opdrachtgever wil de haven van Antwerpen gebruiken als uitvalsbasis voor de import, export en transit van al zijn petroleumproducten. Het project heeft in een eerste fase een beoogde capaciteit van 750.000 m³ voor de opslag van geraffineerde producten, die met zee- en binnenschepen worden aan- en afgevoerd. De trafiek die hieruit voortvloeit, wordt geraamd op 13 miljoen ton op jaarbasis. In een tweede fase van het project zal er mogelijk capaciteit worden bijgebouwd.

Sea-Invest zal aan hetzelfde dok ook instaan voor de uitbating van een onafhankelijke containerterminal, die het overnam van Independent Maritime Terminal (I.M.T.). Die terminal ligt tot vandaag aan het Hansadok, en kan door de relocatie en een bijkomende investering van 50 miljoen euro, verder groeien aan het Delwaidedok. Aan het Hansadok gebruikt Sea-Invest de vrijgekomen capaciteit om de tankterminal van Total verder uit te breiden.

De Antwerpse haven startte begin dit jaar gesprekken op met diverse geïnteresseerde partijen om de huidige plannen in te vullen.