Philippe Van de Vyvere stoomt vooruit

De groep Sea Invest, in handen van Philippe Van de Vyvere, kon zijn omzet in 2016 optrekken van 572 naar 590 miljoen euro. De nettowinst steeg van 33 naar 38 miljoen euro. Sea Invest is een specialist in havengebonden goederenbehandeling. In 2015 boekte Sea Invest nog een éénmalige minwaarde van 39 miljoen euro op zijn tankervloot. Nu werden die éénmalige afschrijvingen herleid tot 10 miljoen euro. Het vermogen van Philippe Van de Vyvere stijgt van 454 naar 493 miljoen euro. Hij komt daarmee op de 41ste plaats in onze ranglijst.



Recent ontpopte Philippe Van de Vyvere zich als een grote investeerder in de Antwerpse haven, daar waar Sea Invest historisch vooral in Gent is verankerd. In september vorig jaar verwierf Sea Invest 100 procent van de Independant Maritime Terminals (IMT) container terminal aan het Antwerpse Hansa dok. De nieuwe Sea Invest dochter Toseanergy moet samen met een bestaand chemiebedrijf een pipeline aanleggen naar een nieuwe terminal op het 16 hectare groot terrein van IMT. Op dat terrein komt een opslagcapaciteit van 160.000 m³. Nog vorig jaar richtte Sea Invest Sea-Tank 700B op. In opdracht van een petroleumbedrijf gaat die aan het Delwaidedok opslagtanks bouwen goed voor de opslag van 750.000 m³.

Sea Invest boekt zowat de helft van zijn omzet in België en de andere helft in Frankrijk. Afrika is goed voor een omzet van 41 miljoen euro.