Pierre Kompany wordt de eerste zwarte burgemeester van België

(Beeld: RTBf)

De 71-jarige Pierre Kompany wordt voor de Waalse kristen-democraten van de cdH de nieuwe burgemeester van de Brusselse gemeente Ganshoren. Kompany wordt daarmee meteen de eerste zwarte burgemeester van het land. Zijn succes wordt ongetwijfeld mee gedragen door de bekendheid van zijn zoon Vincent, Rode Duivel en goed voor een vermogen van om en bij 50 miljoen euro. Die heeft, samen met zijn broer François, zijn vader al gefeliciteerd. “Je hebt Congo verlaten om als vluchteling naar België te gaan in 1975, en nu ben je de eerste zwarte burgemeester van België. Het werd tijd! Dit is historisch, we zijn gelukkig. Gefeliciteerd!”

De partij van Pierre Kompany, Pro Ganshoren, een samengaan van cdH/CD&V en onafhankelijken, haalde 28,3 procent van de stemmen en vormt een coalitie met de liberalen van MR (18,1 procent) en Défi (9,1 procent), het vroegere FDF. “Ik ben fier en gelukkig en voel me zeer goed”, reageert Pierre Kompany, “Ik ben hier al meer dan 40 jaar en heb ervoor gekozen om hier te leven, samen met de Belgen van alle gemeenschappen en alle rassen. Ik voel me hier thuis.” Kompany draagt zijn overwinning op aan zijn kleinkinderen. “Ik heb vandaag een droom waargemaakt en hen een voorbeeld gegeven.”



Pierre Kompany was al schepen in Ganshoren en zetelt momenteel in het Brussels parlement voor cdH. Halfweg het mandaat zal Pierre Kompany de burgemeestersjerp afstaan aan zijn partijgenoot Jean-Paul Van Laethem.