Pierre Macharis trekt VPK dividend in moeilijke markt op tot 28 miljoen euro

Pierre Macharis (Foto: VPK)

De Oost-Vlaamse kartonproducent VPK, in handen van de familie Macharis, zag zijn groepsomzet vorig jaar met 15 % terugvallen van 2 miljard euro naar 1,77 miljard. De nettowinst daalde van 115 naar 101 miljoen euro. Toch trekt Pierre Macharis het uitgekeerde dividend op van 25 naar 28,3 miljoen euro. Belangrijkste oorzaak van de terugval zijn de afnemende consumentenbestedingen na de oorlog in Oekraïne en als gevolg daarvan de afgenomen vraag naar verpakkingskarton. In de eerste helft van 2024 worden aanhoudend zwakke marktomstandigheden verwacht, vergelijkbaar met heel 2023. VPK verwacht dan ook geen winstherstel dit jaar.

De golfkartonmarkt staat sinds de oorlog in Oekraïne begin 2022 voor nieuwe uitdagingen. Als gevolg van de daaruit voortvloeiende energiecrisis daalden de consumentenbestedingen in heel Europa aanzienlijk en door deze aanhoudend zwakke vraag in combinatie met nieuwe productiecapaciteit voor containerboard, kwamen we terecht in een markt met overcapaciteit. Hierdoor daalden de papierprijzen snel en bleven ze sinds de zomer van 2022 in dalende lijn. Met zijn geïntegreerde bedrijfsmodel en gediversifieerde productportfolio kan VPK relatief goed standhouden in deze moeilijke markt.



Door de dalende consumentenbestedingen en de impact daarvan op de vraag naar golfkartonnen verpakkingen, is de papiermarkt van een volledige bezettingsgraad naar overcapaciteit gegaan. Specifiek voor 2024 kunnen gelijkaardige zaken als in 2023 een impact hebben op VPK Group, zo leert de jaarrekening van het bedrijf. In de eerste helft van 2024 worden zwakke marktomstandigheden verwacht, vergelijkbaar met heel 2023. De volatiliteit van de energieprijzen lijkt te zijn getemperd, maar blijft een onzekerheid, samen met de zwakkere consumentenbestedingen.