PMV en Smartfin stappen in Newtec

Het Vlaamse overheidsfonds PMV (Participatie Maatschappij Vlaanderen) en het durfkapitaalfonds Smartfin onder leiding van Jurgen Ingels nemen een meerderheidsbelang in het bedrijf Newtec uit Sint-Niklaas. Newtec is secialist in satellietcommunicatie, apparatuur voor het doorsturen van tv-signalen en breedbandinternet. In het boekjaar per eind september 2015 bedroeg de groepsomzet van Newtec bijna 57 miljoen euro. Volgens de krant de Tijd zouden PMV en Smartfin meer dan 50 miljoen euro op tafel leggen om de controle over Newtec te verwerven.Tot op vandaag is Newtec in handen van zijn oprichters en van het management. De tussenkomst van PMV is opmerkelijk. Het fonds heeft namelijk als doel startkapitaal te verschaffen en niet in volwassen bedrijven te investeren. PMV noch Jurgen Ingels gaven commentaar bij het bericht.

De omzet van Newtec voor het boekjaar 2015-2016 zou de 70 miljoen euro benaderen. Wel duidelijk is dat de omzetgroei bij Newtec niet onmiddellijk leidt tot grote winstcijfers, zelfs integendeel. De voorbije boekjaren werden afgesloten met licht verlies van respectievelijk 0,7 en 0,5 miljoen euro, maar wel met een positieve cash flow van om en bij 5 miljoen euro.

Newtec moet de zesde participatie van Smartfin worden. Het fonds beschikt over 74 miljoen om bedrijven internationaal te helpen doorgroeien. Het haalde dat geld onder meer op bij ING België, Jan De Clerck (Domo) en Jan Toye (ex-Palm).