UPDATE – PORTRET – Alain Goetz knipt banden met Antwerpse goudsmelterij formeel door (maar niet in Luxemburg)

Alain Goetz (midden) met rechts van hem de Oegandese president Museveni bij een rondleiding in AGR.

Alain Goetz is de eigenaar van het bedrijf AGR in Oeganda. AGR staat voor African Gold Refinery. Het is de tweede grootste goudsmelterij en raffinaderij in de sub-Sahara, het hele Afrikaanse continent onder de Sahara woestijn. Maar Alain Goetz komt meer en meer in opspraak. De man geniet de volle steun van de Oegandese president Yoweri Museveni maar tegelijkertijd botst hij frontaal met diens broer; generaal Caleb Akandwanaho aka Salim Saleh. Daar bovenop komen nu een aantal rapporten van NGO’s waarin AGR wordt beschuldigd van illegale handel. De 52-jarige Alain Goetz, die in Dubai woont, neemt ontslag als bestuurder van de familiale goudsmelterij Tony Goetz in Antwerpen. Het beleid laat hij over aan zijn broer Sylvain. Maar hij blijft wel bestuurder van de Luxemburgse holding Argor International. De familie Goetz komt onze ranking binnen met een vermogen van 42 miljoen euro.

Volgens lokale bronnen verhandelde AGR de voorbij twee jaar voor meer dan 500 miljoen dollar aan goud. Dat overstijgt ver de capaciteit van goudontginning in Oeganda zelf. Het mag niet verbazen dat dergelijke geldvolumes allerlei mensen op ideeën brengen. Salim Saleh beschuldigt Alain Goetz er alvast van onterecht het goudbedrijf te hebben overgenomen dat hij samen oprichtte met Richard Kaijuka, een advizeur van de president inzake mijnontginning. Beiden daagden Goetz voor de rechtbank. President Museveni stuurde daarentegen het order uit dat AGR niets in de weg mag worden gelegd en dat het bedrijf alle noodzakelijke licenties moet krijgen. Volgens de lokale pers is dat voor AGR een vrijgeleide om alle interne controlemechanismen in Oeganda te omzeilen. (Lees verder onder de foto)Sylvain Goetz, broer van Alain.

Recent lanceerde de NGO The Sentry, opgericht door George Clooney, een rapport waarin wordt gesteld dat AGR zich zowel schuldig maakt aan goudsmokkel als aan witwaspraktijken, iets wat het bedrijf ontkent. Volgens de rapporten werkt AGR via verschillende offshore bedrijven. In het rapport wordt ook gezegd dat een deel goud vanuit AGR naar Antwerpen wordt gebracht om er te worden gezuiverd en gesmolten. Het Belgische bedrijf ontkent dat in alle toonaarden. Begin september dit jaar namen zowel Alain Goetz als zijn echtgenote Sandra Weyler ontslag als bestuurder van het bedrijf Tony Goetz NV. Maar volgens informatie uit Lux Leaks is het Antwerps bedrijf in handen van de Luxemburgse holding Argor International, zelf in 2006 opgericht door een Panamese stichting. Die droeg de opmerkelijke naam ‘Flanders Foundation’. De meest recente publicaties leren dat Alain Goetz nog steeds bestuurder is van Argor International.

Alain Goetz en zijn gezin wonen al een aantal jaar in Dubai, in een exclusieve villa op Palm Jumeirah, het opgespoten palmvormig eiland voor de kust. Aan de villa hangt naar verluidt een prijskaartje vast van 15 miljoen euro. U kan in onderstaande villa even binnenkijken bij de familie Goetz. (Lees UPDATE onder de video)

UPDATE

In een reactie zegt Alain Goetz dat hij wel degelijk volledig uit Tony Goetz NV is gestapt , ook in de Luxemburgse holding Argor. “Wij genieten als AGR van de volledige steun van de Oegandese autoriteiten en ook van Generaal Salim Saleh , waar we uitstekende relaties met onderhouden, aldus Alain Goetz. Met de heren Richard Kachuka en Taremwa waar u naar verwijst , is er een dading in de maak waar de procedure voor de rechtbank is stilgelegd.” Over het Sentry rapport zegt Goetz dat de NGO enkel per mail heeft gecommuniceerd en niet ter plaatse is geweest. “Spijtig genoeg lezen de meeste mensen enkel de titel van deze “rapporten “ en worden passages klakkeloos overgenonen. Er is niemand van deze “donkere” organisatie in de regio geweest en hun zogezegde bronnen zijn smugglers en anoniem, ik vermoed dat dit rapport enkel gegoogelde bronnen heeft. Dit “rapport” is duidelijk besteld en betaald door concurrenten. Met AGR gaat het zeer goed en wij werken hard verder met veel plezier en genoegen met onze 75 lokale medewerkers.”