PRIMEUR – Kinderen Jan De Clerck financieren management buy in Vitafor

Anthony en Gregory De Clerck, zonen van Jan De Clerck, stappen mee in de financiering van de management buy in van het bedrijf Vitafor uit Sint-Niklaas. Vitafor is een specialist in de productie en verkoop van additieven voor dierenvoeding. Het bedrijf bouwde zich een stevige positie uit binnen haar niche. Koen Valgaeren trad vorig jaar aan als CEO van het bedrijf en werkt nu aan management buy in waarbij hij aandeelhouder wordt. De financiering daarvan loopt over de holding Vitafor Invest. Daarin zijn een 40-tal private investeerders verenigd. Opvallende namen zijn onder meer naast de De Clercks die van Rijkste Belgen Jozef Delcroix (Autobanden Deldo), Luk Busschop (kantoormeubelen Bulo) en de familie Van Parys (meubelbeslag Sobinco).Koen Valgaeren

Vitafor ging van start in 1994 als een verdeler van voedingsadditieven voor de dierenvoeding. Doorheen de jaren ging het bedrijf ook eigen mengsels aanmaken. Het werkt in hoofdzaak voor de export met eigen verkoopkanalen in Frankrijk, Servië, Egypte en China. Koen Valgaeren van zijn kant stond tot begin vorig jaar aan het hoofd van de transportspecialist Vlaams Instituut voor de Mobiliteit. Op dat moment besliste de Vlaamse regering dat die instelling zou fuseren met de Antwerp Management School. Valgaeren stapte daarop over naar Vitafor.

Vitafor Invest verenigt nu een 40-tal kleine privé-investeerders. Naast de al genoemde namen vinden we ook Walter Van Gastel terug, uitbater van tuincentra, en de familie Moortgat, niet te verwarren met de gelijknamige eigenaars van Duvel. Bij Vitafor geeft huidig aandeelhouder en CEO Jo De Kerpel geen commentaar. Hij wijst er op dat een en ander pas binnen enkele weken zichtbaar zal zijn. Hij zou zelf wel ook aandeelhouder blijven van het bedrijf. Vitafor staat nu voor een omzet van bijna 30 miljoen euro.