PRIMEUR – Peter Baert stapt op als Arkimedes voorzitter

Peter Baert heeft ontslag genomen als voorzitter van Arkimedes Fonds, Arkimedes Fonds II en Arkimedes Management. Als investeringsfonds richt Arkimedes, een onderdeel van de Participatiemaatschappij Vlaanderen, zich naar starters en KMO’s. Het zou gaan om een persoonlijke beslissing van Baert die nieuwe functies zou opnemen in de “familiy office” van de Limburgse mediafamilie. Samen met zijn twee broers en zus controleert hij het mediabedrijf Concentra. Lange tijd was de krant Het Belang van Limburg het belangrijkste werkstuk van de familie. Maar de voorbije maanden vervelde Concentra zich tot een belangrijke aandeelhouder van de fusiegroep Mediahuis die ook De Standaard en Het Nieuwsblad overkoepelt en de Nederlandse krant De Telegraaf. Mediahuis, met Thomas Leysen als sterke man, is ook aandeelhouder van de commerciële TV-groep SBS waarvan aandeelhouder Telenet recent zei dat het de andere aandeelhouders wil uitkopen.Peter Baert kent Concentra goed. In 1986, na het overlijden van zijn vader, kwam hij aan het hoofd van het familiaal bedrijf te staan. Dat gebeurde echter wel onder de vleugels en de schaduw van zijn moeder Tony Baert. Peter Baert was de man die Concentra liet participeren in VTM, die Gazet van Antwerpen kocht onder de neus van Christian Van Thillo en de internetpionier Ubizen binnenhaalde.

Maar in 2000 liep zijn verhaal op de klippen. Concentra fuseerde op dat moment met de Antwerpse familie Collin en hun holding Imperial Invest. Beide families kenden elkaar als aandeelhouder van KBC, toen nog Almanij-Kredietbank. Bij de fusie woog Ubizen financieel zwaar door. Maar bij de eerste internetcrisis barste de bubbel van Ubizen. Het kwam eerst tot een ruzie tussen de Collins en de Baerts en daarna tussen de familieleden Baert onderling. De fusie werd opgeblazen en Baert betaalde de Collins terug. Een ontgoochelde Peter Baert trok zich daarop terug op zijn Italiaans landgoed. Het management van Concentra kwam terecht bij vroegere topmanagers van KBC, vertrouwelingen van moeder Tony Baert.

De familie Baert zou zich nooit meer mengen in het management van Concentra. In 2004 werd Peter Baert met steun van de SP.a, lees toenmalig Limburgs socialistisch kopstuk Steve Stevaert, voorzitter van het nieuwe Arkimedes. De voorbije jaren fuseerde Concentra met haar concurrent Corelio (De Standaard/Het Nieuwsblad). Het nieuwe fusiebedrijf Mediahuis nam daarop de Nederlandse krant De Telegraaf over. Het oude Concentra-management verliest daarbij aan kracht. Concentra controleert iets meer dan 30 % van Mediahuis. Binnen al die bewegingen krijgt Peter Baert nu nieuwe verantwoordelijkheden in de family office van de familie Baert.