PRIMEUR: TVH zet families Thermote en Vanhalst op 3,16 miljard euro (meteen goed voor de 8ste Rijkste Belg)

Het management van TVH, deels familiaal, tot begin dit jaar: John Laebens, Bernard De Meester, Ann Thermote, Pascal Vanhalst, Dominiek Valcke, Guy Vandendriessche, Paul Thermote

Het Belgische industriële landschap heeft er twee miljardairsfamilies bij. De Waregemse families Thermote en Vanhalst hebben heel hun groep TVH, specialist in de verkoop en verhuur van hoogtewerkers, ingebracht in de nieuwe Luxemburgse holding Quertus Group. Die krijgt daarbij een waardering mee van 3,16 miljard euro. Via de oprichters Paul Thermote en wijlen Paul Vanhalst is het bedrijf voor gelijke delen in handen van beide families. De Luxemburgse structuur kadert in de generatiewissel bij TVH. De groep boekte het voorbije boekjaar, per eind september 2017, trouwens sterke resultaten met een nettowinst van 224 miljoen euro, het grootste deel via meerwaarden door de verkoop van groepsonderdelen. Met de nieuwe waardering stoten de families door van de 31ste naar de 8ste plaats.De inbreng in Quertus gebeurt door de commanditaire vennootschappen Pava Holding en Elba Invest, respectievelijk in handen van de families Vanhalst en Thermote. De zeventiger Paul Thermote is als gedelegeerd bestuurder nog altijd actief aanwezig in Waregem. Ook zijn dochters Ann en Els werken in de groep. Els Thermote trekt de Amerikaanse divisie TVH Parts America, met hoofdzetel in Olathe (Kansas). Schoonzoon Bernard De Meester, gehuwd met Ann Thermote, leidt TVH Parts International, de grootste businessunit van de groep. Pascal Vanhalst, een van de zonen van medeoprichter wijlen Paul Vanhalst, focust op de Equipment-poot met verkoop, verhuur en onderhoud van heftrucks en hoogwerkers. Begin dit jaar trok de familie zich terug in de raad van bestuur en werd het management gestroomlijnd. ominiek Valcke, die al jaren CEO was in TVH Group, werd de CEO voor de business unit Parts. Voor de business unit Equipment wordt dit Armin Rappen. Hij was al CEO was van mateco, het Duitse verhuurbedrijf dat deel uitmaakt van de business unit Equipment.

Voor beide business units werd een raad van bestuur opgericht. Patrick Lecluyse (CEO Van Moer Logistics) werd voorzitter van beide raden van bestuur. Voor Parts treedt ook Jan Vander Stichele (voorzitter raad van bestuur Lotus Bakeries) toe als externe bestuurder. Voor Equipment is Luc Missorten (onder meer raad van bestuur Ontex en Barco) de tweede externe bestuurder. Een vande eerste uitdagingen wordt de verdere verzelfstandiging van de beide business units. Dat laat zowel Parts als Equipment toe om nog beter in te spelen op de eigen marktomgevingen en uitdagingen.

Eind 2016 mislukte de West-Vlaamse groep in de overname van de Britse concurrent Lavendon. Die kwam terecht bij het Franse Loxam. TVH slaagde er wel in de Duitse dochter van Lavendon binnen te rijven. Dat TVH een solide bedrijf is, mag blijken uit het feit dat het eind 2016 bij de overnamestrijd van Lavendon kon terugvallen op een kredietlijn van 600 miljoen euro bij BNP Paribas.