Prins Laurent (een beetje) communist – UPDATE (2)

Dit weekend stuurde prins Laurent een merkwaardige foto rond via zijn twitter account. De prins is te zien terwijl hij samen met een aantal Chinese militairen een taart aansnijdt. Aanleiding voor het feestje: de 90ste verjaardag van het Chinese communistische leger. Laurent rijdt daarmee regelrecht tegen de kar van premier Charles Michel (MR). Die dreigde er eerder al mee de dotatie van Laurent van jaarlijks 308.000 euro in te trekken wanneer die niet goedgekeurde internationale contacten onderhield. Desgevraagd beperkte Laurent zich tot een korte commentaar: “Dit is een privé aangelegenheid.” Maar dat is het dus niet.Het nieuws van de communistische sympathie van Laurent staat vandaag in de kranten van het Mediahuis. Het Paleis wenste niet te reageren. Op de officiële agenda van de prins, op de site van het Paleis, wordt niets vermeld over het verjaardagsfeestje. De prins werd vroeger al drie keer op het matje geroepen bij de premier, onder meer omdat hij zonder toestemming de premier van Sri Lanka had ontmoet. Ook het kabinet van de premier onthield zich dit weekend van commentaar. Republikeins kamerlid Hendrik Vuye bereidt alvast een parlementaire vraag voor.

“De Chinese president zei het onlangs nog: het leger staat te allen tijde ter beschikking van de communistische partij”, zegt Chinakenner Jonathan Holslag van de VUB in de krant. “Het verdedigt de machtspositie van de partij door de oppositie hardhandig de kop in te drukken. De Chinezen zijn daarbij in hun diplomatie erg opportunistisch. Een hooggeplaatste buitenlander die langskomt, geeft erkenning aan hun regime. Meestal moeten ze het stellen met vertegenwoordigers van ‘probleemlanden’ als Pakistan en Kazachstan. Dat ze een Belgische prins strikten, is goed gedaan van de Chinese diplomatie.”

UPDATE

(1) Een lezer wijst er op dat de derde man van rechts aan de tafel generaal Petr Pavel is, de voorzitter van het Militair Comittee van de NAVO.

(2) Premier Charles Michel laat weten dat hij prins Laurent “een proportionele sanctie” wil opleggen.