Sabine Chalmers 20 miljoen euro rijker

Sabine Chalmers

Foto: Sabine Chalmers, Chief Legal & Corporate Affairs Officer en secretaris van de raad van bestuur van AB InbevTopmanagers van AB InBev hebben in 2014 53,7 miljoen euro winst geboekt met aandelenopties. Ook bij andere Bel20’ers boekten managers winsten dankzij de goede resultaten. Dat schrijft De Standaard in zijn ochtendkrant.

Bij de brouwer AB InBev hebben de toplui in 2014 meer winst gemaakt met het uitoefenen van aandelenopties dan in 2013. Het gaat in totaal om 53,7 miljoen euro, vergeleken met 50 miljoen het jaar voordien. Het is ook vele malen meer dan alle andere Bel20-bedrijven samen, die goed zijn voor een totaalbedrag van zo’n 12 miljoen euro. Opties zijn beleggingsinstrumenten die vaak aan topmanagers toegekend worden als onderdeel van hun loonpakket.

AB InBev-topvrouw Sabine Chalmers is de optiekampioene: zij verdiende er zo’n 20 miljoen euro mee. Dat alles blijkt uit een inventarisatie van de meldingen over optietransacties die het afgelopen jaar gedaan zijn bij de toezichthouder FSMA. Ceo Carlos Brito oefende dit jaar geen opties uit, maar hij verkocht wel voor 15 miljoen euro aandelen die hem zijn toegekend als bonus.

In 2014 boekte de Bel20 een winst van 12 procent, iets minder goed dan de twee voorgaande jaren, toen de index met 18 procent steeg

Telenet goed voor 6,3 miljoen

Ook bij andere Bel20-bedrijven werden winsten geboekt met aandelenopties. Bij Telenet, nummer twee in de ranglijst, werd zo’n 6,3 miljoen euro geïncasseerd. Voorts incasseerden ook managers van Ackermans & van Haaren, Belgacom, Delhaize, GBL, Solvay, UCB en Umicore winst bij de verzilvering van opties.