Record opbrengst voor start-up Aelin Therapeutics: 27 miljoen euro

Prof. Joost Schymkowitz en prof. Frederic Rousseau

Antibioticaresistente of onbehandelbare ziekten op een innovatieve manier bestrijden: dat is de missie van de nieuwe biotechspeler Aelin Therapeutics. In haar eerste financieringsronde haalde de kersverse universitaire spin-off een recordbedrag van 27 miljoen euro op. Het internationale consortium van investeerders bestaat uit Fund+ en PMV (België), LSP (Nederland) en twee grote corporate farmafondsen: het Duitse Boehringer Ingelheim Venture Fund en het Zwitserse Novartis Venture Fund. Die laatste investeert daarmee voor de eerste keer in België.



Aelin Therapeutics kwam tot stand uit een samenwerking van VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) met zijn partner-universiteiten KU Leuven, VUB en UGent en wist 27 miljoen euro op te halen, het grootste startkapitaal ooit voor een VIB-spin-off. Aelin Therapeutics krijgt een eigen plek in de Bio-incubator in Leuven en zal het komende jaar tien mensen tewerkstellen. Het bedrijf zal zogeheten Pept-insTM ontwikkelen, een nieuw type medicatie dat ‘slechte’ eiwitten neutraliseert door ze te doen samenklitten.

Grondleggers prof. Joost Schymkowitz en prof. Frederic Rousseau (beiden VIB-KU Leuven) bewezen het succes van hun designermoleculen Pept-insTM al in bacteriën, kankercellen, schimmels, virussen en plantencellen. Hun baanbrekende studies werden gepubliceerd in toonaangevende tijdschriften als Science. Wat Pept-insTM zo bijzonder maakt, is dat ze flexibel ontworpen kunnen worden voor verschillende aandoeningen, en hun ‘doeleiwitten’ ook op moeilijk te bereiken plekken weten te vinden. Daardoor zouden ziekten die tot vandaag onbehandelbaar leken, toch te genezen zijn.