De republikein en logebroeder Karel De Gucht

Het Belgische koningshuis is voorbijgestreefd en zinloos. En katholiek daar bovenop. Daarmee is de column samengevat die de vroegere Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Europese commissaris, logebroeder en liberale politicus Karel De Gucht vandaag publiceert in de krant Het Laatste Nieuws. Hij kant zich daarmee meteen tegen alle Europese koningshuizen. “Erfelijke macht, invloed en aanzien zijn niet meer van deze wereld en zijn fundamenteel niet-democratisch.” aldus De Gucht. Zijn column komt (toevallig?) op dezelfde dag dat het concurrerende dagblad De Standaard een nieuwe kolderepisode publiceert omtrent prins Laurent.



“Ons koningshuis doet ook zijn best om te blijven en de schijn op te houden dat ze nuttig, ja zelfs onmisbaar zijn.” schrijft De Gucht.”Hun uitgangspositie is minder gunstig dan die van het Britse of het Nederlandse hof. Een comfortabele meerderheid van de Britten is vóór de koninklijke familie. In België laat het koningshuis een comfortabele meerderheid compleet onverschillig.” En dan komt ook even de logebroeder om de hoek kijken. “Want één zaak is zeker: het koningshuis is katholiek. In een poging om modern over te komen gaat de koning kitesurfen voor de Belgische kust. Tot groot ongenoegen van broer en zus heeft hij de koninklijke familie herleid tot zijn gezinnetje en Mathilde mag niet langer aangesproken worden met ‘Mevrouw’ maar met ‘Hare Majesteit’”

“U hebt het begrepen: ik ben geen royalist, gaat hij verder. Ik kon het persoonlijk goed vinden met koning Albert, maar daarvoor moest hij geen koning zijn. Hij was wel graag koning en wat van hem verwacht werd, deed hij goed. Tot hij vond dat het welletjes was en wat meer tijd wilde om te gaan varen met de ALPA. De man lag me. Koningshuizen zijn van het verleden. Erfelijke macht, invloed en aanzien zijn niet meer van deze wereld en zijn fundamenteel niet-democratisch. Het antwoord daarop zou het protocollaire koningschap zijn, de koning als symbool. Symbool voor wat? Kan iemand me uitleggen wat er zou veranderen als we morgen zouden opstaan en Filip en Mathilde er niet meer zouden zijn? Koningin Elisabeth (1876-1965) wist het een eeuw geleden al: koningshuizen hebben afgedaan. Elisabeth was dan ook de slimste van de koninklijke klas.”