De reuzenvlucht van de familie Boas

AirbusVolgens de IATA, de International Air Transport Association, was 2015 het meest winstgevende jaar ooit voor de collectieve luchtvaartindustrie. Het is op die golf dat de familie Boas omhoog surft in onze ranglijst. Hun bedrijf Asco, producent van hoogwaardige vliegtuigonderdelen, kende een sterk 2015. Het vermogen van de familie stijgt tot 208 miljoen euro, goed voor maart liefst 50 plaatsen winst, van de 135ste naar de 85ste plaats. Ook 2016 kondigt zich sterk aan.De luchtvaartsector groeit opnieuw sterk, zowel in volume als in rendabiliteit. De winstgevendheid uitgedrukt in kilometer/passagiers ligt boven de 6 procent. Dat is mee een gevolg van de lage olieprijs, een toegenomen vraag wereldwijd met bijna 9 % en een veel betere zetelbezetting van meer dan 90 %.

Ook voor de komende jaren wordt een sterke markt verwacht, ook wat betreft bestellingen van nieuwe toestellen. Belangrijk daarbij is dat de vier belangrijkste Chinese vliegtuigmaatschappijen in 2015 een groei neerzetten van meer dan 10 procent, in lijn met hun capaciteitstoename. Op de lange termijn verwachten de grote constructeurs dat de wereldwijde vraag naar passagierstransporten met circa 5 % jaarlijks zal blijven groeien. De globale markt kan zich daarbij de volgende 15 jaar verdubbelen net zoals in de voorbije decennia gebeurde.

In die context steeg de geconsolideerde omzet van Asco van 308 naar 369 miljoen euro. De bedrijfswinst steeg van 6 naar 39 miljoen en de nettowinst van 4,8 naar 11,9 miljoen euro.