Reynders duwde mee aan de afkoopwet

“De wet op de verruimde minnelijke schikking moest zo snel mogelijk door het parlement gejaagd worden. Anders dreigde minstens één strafzaak te verjaren en zou de Staat miljoenen mislopen. Dat heeft Rudy Volders, de kabinetschef van de toenmalige minister van Financiën Didier Reynders, me gezegd aan de telefoon.” Met deze verklaring in de Kamercommissie Kazachgate richt Gregory Matgen, voormalig medewerker bij de MR-fractie in de Senaat, de schijnwerpers op MR-kopstuk Didier Reynders.



Matgen kreeg het bewuste telefoontje in 2011 op het moment dat de afkoopwet in de senaat werd behandeld. Die senaat dreigde er mee de wet terug naar de Kamer te sturen. En dat zou heel wat vertraging veroorzaken. Het kabinet van Reynders oefende dus druk uit op de eigen MR-fractie in de Senaat om dat niet te doen. Over welk dossier Volders het precies had, wist Matgen op dat moment niet. “Pas toen ik in 2013 in de pers als over de de zaak-Chodiev ben ik me vragen beginnen stellen over dat telefoontje.” zo zei Matgen.

De verklaring van Matgen zorgde voor de nodige commotie in de commissie. Rudy Volders getuigde eerder deze week zelf in de commissie en zei niets over zijn telefoontje met de MR-fractie in de senaat. Grégory Matgen is momenteel schepen in Sint-Lambrechts-Woluwe voor Défi, de vroegere kartelpartner van de MR. Oliver Maingain, de Défi-burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe, is één van de stuwende krachten van de onderzoekscommissie. Matgen is dus geen lid meer van de MR.

Patoh Chodiev, de Oezbeekse miljardair voor wie de wet zou zijn geschreven, heeft ondertussen klacht neergelegd tegen SP.a kamerlid Dirk Van der Maelen, voorzitter van de Kazachgate commissie. Eerder deed hij dat ook al tegen een Ecolo-commissielid. Vander Maelen was weinig onder de indruk van de klacht en noemde die intimidatie.