Rijkste Belg Alexandre Van Damme verdiende fors op Douwe Egberts

De Rijkste Belg, AB Inbev aandeelhouder Alexandre Van Damme, investeerde in 2013 1,25 miljard euro in de overname van het koffiemerk Douwe Egberts. In dat jaar kocht de Duitse miljardairsfamilie Reimann via hun holding JAB Douwe Egberts over van het Amerikaanse Sara Lee. Met de steun dus van Van Damme. En van de andere familiale AB Inbev aandeelhouders de Spoelberch, de Mévius en de Pret de Roose. Die investeerden samen nog eens 250 miljoen euro. De winst op die investering bedraagt 125 %. Dat schrijft de Nederlandse beurskrant Het Financieele Dagblad. Die zette drie journalisten op het dossier en kwam tot dezelfde conclusie die u hier al enkele maanden terug kon lezen.



De familie Reimann is rijk geworden met de schoonmaakmiddelen van Reckitt Benckiser. Na de overname van Douwe Egberts in 2013 bouwde ze het koffiemerk uit tot een wereldleider. Met de financiële steun dus van de AB Inbev families. Die deed eerder al hetzelfde met het biermerk Stella. Die strategie heeft alles te maken met schaalgrootte. Die is onontbeerlijk in zowel de bier- als in de koffiesector. Schaal geeft voordeel in onderhandelingen met leveranciers. Een wereldwijd netwerk biedt een platform om merken uit het ene land in het andere te verkopen. De ‘InBevisering’ van de koffie wordt het al genoemd, zo schijft de Nederlandse krant.

Maar er zijn ook verschillen. In tegenstelling tot de rücksichtslose besparingen bij AB InBev, wil JAB niet de laatste druppel uit zijn koffie persen. Er gaan tijd, geld en aandacht naar koffiemerken als Douwe Egberts, Peet’s, L’Or en Jacobs. Onmiskenbaar is hierin de hand van oud- Reckitt Benckiser-topman Bart Becht, president-commissaris van JAB. De koffiemarkt verover je niet met slechts ‘het optimaliseren van marges’, zo legt Becht uit. ‘Groei is voor ons heel belangrijk. Je moet interessante producten maken, anders kopen mensen ze niet.’