Rijkste Belg breekt alle records

AB INbev logoDe koers van de brouwerijgigant AB-Inbev bereikt dezer dagen een piekhoogte en dus ook het vermogen van de controlerende families de Spoelberch, de Mévius en Vandamme. Samen staan die voor om en bij 120 familiale aandeelhouders en die zijn dan globaal weer goed voor maar liefst 56,315 miljard euro, een absolute recordhoogte. De reden daarvoor ligt voor de hand: de belegger gelooft dat AB-Inbev topman Carlos Brito de overname van SAB Miller in goede banen zal leiden met aanzienlijke synergiewinsten. Brito zelf vaart alvast ook goed bij de deal. De voorbije dagen cashte hij voor 12,5 miljoen euro aan aandelen en opties van AB-Inbev.De beurswaakhond FSMA houdt alle insidertransacties bij op haar website. Wat AB-Inbev betreft, gingen die transacties van start na 11 november, de dag waarop AB InBev bekendmaakte dat de deal met SABMiller rond was. Kaderleden van de groep konden voor die overeenkomst geen transacties uitvoeren zonder verdacht te worden van insider trading. Uit die transacties blijkt dat CEO Carlos Brito een meerwaarde van 12,6 miljoen euro realiseerde op de uitoefening van opties en de daaraan gekoppelde verkoop van AB-Inbev aandelen. Brito verkocht daarnaast nog een pakket aandelen via zijn stichting Brito Family Foundation voor 1,76 miljoen euro. AB-InBev-bestuurder en grootaandeelhouder Grégoire de Spoelberch incasseerde voor 1,72 miljoen euro aan aandelen. Het is nog niet bekend of ook andere familiale aandeelhouders van de hoge koers gebruik maakten om te cashen.

Ook financieel directeur Felipe Dutra en hr-verantwoordelijke Claudio Garcia lieten deze opportuniteit niet voorbij gaan. Dutra oefende een pakket van 263.684 opties uit voor een bedrag van 8,08 miljoen euro. Dutra verkocht daarop 163.684 aandelen, goed voor een opbrengst van 18,33 miljoen euro en een meerwaarde van 10,25 miljoen. De winst voor Claudio Garcia loopt op tot 3,56 miljoen euro.

Carlos Brito verkocht daarbovenop ook nog een pakket aandelen via zijn stichting Brito Family Foundation. De 15.000 stuks brachten 1,76 miljoen euro op. AB InBev- bestuurder Grégoire de Spoelberch ontdeed zich van eenzelfde hoeveelheid aandelen voor 1,72 miljoen.

Op de dag van de officiële bekendmaking van de overname van SABMiller was het AB-Inbev iets meer dan 113 euro waard. Vandaag bereikte het aandeel 122 euro. Onderliggende gedachte is dat de fusie zal leiden tot sterke synergieën en dus ook hogere winstcijfers voor de nieuwe fusiegroep.