Rijkste Belgen gaan Leopold II tunnel 25 jaar lang onderhouden voor 462 miljoen euro

De bedrijven Jan De Nul en Besix gaan samen met de groep Fabricom de Brusselse Leopold II tunnel renoveren en 25 jaar lang onderhouden. De tunnel van 2,5 kilometer blijft eigendom van het Brussels hoofdstedelijk gewest. Die legt 462 miljoen euro op tafel voor het 25 jaar durende contract. De drie bedrijven hebben samen de NV Circul 2020 opgericht. Fabricom controleert 50 %, de twee andere partners elk 25 %. Het bouw- en baggerbedrijf Jan De Nul uit Aalst is in handen van de gelijknamige familie. Besix is voor 25 % in handen van Johan Beerlandt.



De Leopold II tunnel is de cruciale invalsweg voor Brussel vanaf de E40 uit Gent. De tunnel loopt onder de basiliek van Koekelberg en sluit aan op de kleine ring rond het centrum van de hoofdstad. Het tunnelcontract neemt de vorm aan van een zogenaamde DBM overeenkomst. DBM staat dan voor “Design build maintain”. Daarbij blijft de overheid eigenaar van het kunstwerk.

De renovatie zelf moet van start gaan deze zomer en zal 3 jaar duren. Daarbij worden het beton, de ventilatie en de signalisatie vervangen. Er worden 17 bijkomende nooduitgangen gemaakt om te voldoen aan de Europese veiligheidsnormen.