Rijkste Belgische families stappen mee in Franse O’Tacos keten

De drie stichter-aandeelhouders van de Franse restaurantketen O’Tacos hebben hun bedrijf verkocht aan de investeringsgroep Kharis Capital. Die laatste werkt met kapitaal van de meeste vermogende families uit Europa en de VS. Kharis maakt niet bekend wie zijn investeerders zijn, maar onze redactie verneemt dat daar ook de tweede Rijkste Belgische familie de Spoelberch bij hoort. Deze aandeelhouder van AB-Inbev diversifieert zijn vermogen via de holding Verlinvest. De centrale figuur bij Kahris Capital, dat ook master licentiehouder is van de hamburgerketens Burger King en Quick, is Daniël Grossmann. Deze jurist die in Ukkel woont trad in 2007 in dienst van Verlinvest en werd er directeur investeringen.De franchisegroep O’Tacos overkoepelt momenteel 160 restaurants waarvan 5 in België. De franchisegever komt dus nu in handen van Kharis Capital. Die kocht eerder als de franchiserechten van Burger King in Italië, Griekenland, Polen en Roemenië. Later kwamen daar de Quick restaurants in België en Luxemburg bij.

Kharis Capital maakt enkel bekend dat het gesteund wordt door de Edmond Safra Philanthropic Foundation van de in 1999 overleden miljardair Edmond Safra en dat het “contacten” heeft met 70 vermogende families uit Europa en de VS. Kharis werd opgericht door Manuel Roumain en Daniël Grossmann. Roumain werkte vroeger voor Safra. Grossmann studeerde rechten aan de ULB en ging van start als advocaat bij Allen & Overy. Later kwam hij in dienst van de families de Spoelberch en de Mévius, de aandeelhouders van Verlinvest.

Kharis Capital is financieel verankerd in Zwitserland en Luxemburg maar werkt vanuit Brussel. De groep weegt zwaar en stapt enkele in operaties van 100 tot 250 miljoen euro. Wat Burger King en Kharis betreft, is er trouwens nog een band naar AB Inbev. De Rijkste Belg Alexandre Van Damme, ook aandeelhouder van AB Inbev, is indirect mee aandeelhouder van de Amerikaanse moederketen Burger King.